Izdvajamo

 

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Mirsad Duratović učestvovao je danas u Visokom da Drugom sajmu lokalnih zajednica zapadnog Balkana.

Tema sajma bila je promocija lokalnih zajednica , a domaćin Semir Osmanagić koji je poznat po kampanji iskopavanja geo-arheoloških ostataka kamenih blokova i promovisanju tvrdnji o postojanju bosanskih piramida blizu Visokog i u drugim mjestima.

Duratović je izjavio da je ovaj skup bio prilika da se razgovara o tome šta lokalna zajednica radi i koje alate koristi da bi se promovisala u oblasti turizma te da je bio u prilici, iako nije bio panelista, da prezentuje turističke potencijale grada Prijedora.

" Govoreći o nekim novim modelima prezentovanja i razvoja turizma u lokalnim zajednicama govorio sam o tome da se recimo Prijedor kao domaćin četvrte etape biciklističke trke Beograd-Banja Luka od ove godine našao na mapi ove međunarodne biciklističke trke, da je taj događaj doveo više stotina biciklista u grad, koji su boraveći u njemu imali prilike da u gradu prenoće, da ga bar djelimično upoznaju te da stečene utiske prenesu na druge u svom okruženju, u svojoj zemlji, budući da se radi o međunarodnom sportskom događaju", rekao je Duratović.

On je dodao da je na sajmu prezentovao i druge manifestacije po kojima je Prijedor poznat kao što su Međunarodni festival horova, Književni susreti na Kozari, Likovna kolonija,razne smotre folklora te nedavnu održanu biciklijadu kada je u Prijedoru gostovala i reprezentacija BiH kao i da je Prijedor bio domaćin međunarodne trke u brdskom biciklizmu.
"Upravo sam istakao da je to predstavljanje putem sporta možda najbolje da se promoviše turizam. Potom sam govorio o nastojanju da razvijamo seoski turizam gdje se gostima nudi boravak na selu i domaća hrana, kao i o inicijativi da se uvežu turističke zajednice i nacionalni parkovi Prijedora- Kozara, Bihać-Una i nacionalni park Plitvice", rekao je Duratović.
On je dodao da se na ovom skupu razgovaralo i u sportu i o načinu finansiranja u lokalnim zajednicama.
" I u ovoj sferi Prijedor je predstavljen kao pozitivan primjer kako se lokalna zajednica odnosi prema tom pitanju . Tačnije na pitanje da li grad ulaže u sport i da li samo u profesionalni ili i školski , učesnike skupa sam upoznao da mi u Prijedoru imamo budzetsku poziciju za razvoj školskog sporta od 50.000 KM, a da su ukupna ulaganja u sport 1,2 miliona KM", naglasio je Duratović.
On je dodao da su na sajmu učestvovali predstavnici gradova Bihaća, Cazina, Doboja, Broda, Sarajeva, Goražda, Gračanice, Žepča i predstavnici ministarstava, kao i da je predložio da bi jedan od domaćina budućih ovakvih sajmova mogao da bude i grad Prijedor.

prijedorgrad.org

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.