Izdvajamo

 

Nakon duže od godinu i po dana "Kuća dobrih tonova" Srebrenica održaće svoj prvi nastup - "Koncert prijateljstva" u Pozorištu Prijedor. Zakazan je za ponedjeljak, 21. juni 2021.godine, od 19 sati.

Specijalni gosti su članovi omladinskog hora Bosanskog kulturnog centra u Prijedoru. Učešćem u ovakvim projektima mladima se daje prilika da se upoznaju, razmijene interese i iskustva, razvijaju socijalne i individualne identitete, uče jedni od drugih i međusobno se upućuju na kreiranje svakodnevnice kroz muziku, umjetnost i kulturu i imaju pristup kvalitetnim edukativnim, kulturnim i zabavnim sadržajima gdje razvijaju osjećaj pripadnosti svijetu univerzalnih ljudskih vrijednosti.

Kroz vrlo pomno biran repertoar, koji uključuje najljepše tradicionalne pjesme iz zemalja regiona (Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska), klasične muzike (Mozart, Beethoven) i evergreene popularne muzike (Louis Armstrong, John Lennon), svim učesnicima se pruža prilika za pristup umjetnosti i kulturi i samim tim ih ohrabruje na interkulturalni dijalog, razumijevanje i zajedničku saradnju koja će ojačati njihovo učešće i šanse u društvu.

"Ovim koncertom želimo da ostvarimo promociju i saradnju dva grada, Srebrenice i Prijedora, s ciljem kulturne razmjene, afirmisanja interkulturalnih vrijednosti i druženja.Takođe, želimo poslati poruku da je u manjim sredinama moguće napraviti sadržaje koji pozivaju na pozitivne promjene u zajednici i šalju univerzalne poruke povjerenja, razumijevanja i odgovornosti svih nas za bolju i ljepšu budućnost", izjavio je Ismar Porić, menadžer i umjetnički direktor "Kuće dobrih tonova".

Istaknuo je da kroz svoje programe, povezivanje sa institucijama i organizacijama i saradnje, "Kuća dobrih tonova" Srebrenica teži da postane regionalna platforma za upoznavanje, edukaciju i komunikaciju mladih ljudi na Zapadnom Balkanu i Evropi. Punih deset godina "Kuća dobrih tonova" je najbolji primjer kako se muzikom, kulturom i obrazovanjem grade porušeni mostovi, sklapaju nova prijateljstva i stiču neraskidive veze širom Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta koje samo djeca mogu - iskreno i bez rezerve.

Ovaj kulturni događaj je finansijski podržan od strane CRS-Catholic Relief Services Sarajevo, USAID – Američka agencija za međunarodni razvoj i "PRO-Budućnost" (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) - USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini.

Kuća dobrih tonova

 

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.