Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, u periodu od 11. do 16. avgusta 2021. godine, u okviru kampanje „Vozi oprezno, putuj bezbjedno“, realizovali su regionalnu akciju pojačane kontrole učešća traktora i motokultivatora u saobraćaju.

Akcija je realizovana sa ciljem uticaja na ovu kategoriju učesnika u saobraćaju da poštuju propisane uslove za bezbjedno i pravilno učestvovanje u saobraćaju, kako bi se doprinijelo smanjenju broja saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači traktora i radnih mašina.

Tokom trajanja akcije kontrolisano je 138 vozača traktora, a od ukupnog broja kontrolisanih, izdavanjem prekršajnih naloga, sankcionisana su 72 vozača za počinjena 72 prekršaja.

Najčešći prekršaj evidentiran po osnovu akcije je nekorištenje žutog rotacionog svjetla prilikom kretanja traktora na javnom putu, a tokom akcije zbog ovog prekršaja sankcionisano je 40 vozača traktora. Četranest vozača sankcionisano je zbog upravljanja tehnički neispravnim traktorom, a iz saobraćaja su isključena 24 vozila ove kategorije.

Podsjećamo, za prvih šest mjeseci ove godine, na području Policijske uprave Prijedor, evidentirano je osam saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovali traktori, od kojih jedna sa smrtnom posljedicom po lice

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve vozače traktora da poštuju saobraćajna pravila i propise, da prilagode vožnju uslovima i stanju na kolovozu, da upravljaju tehnički ispravnim traktorima i da u cilju postizanja potrebne vidljivosti prilikom kretanja koriste zakonom propisano žuto rotaciono svjetlo. Na ovaj način odgovornim ponašanjem u saobraćaju štitimo sebe i druge učesnike.

 

PU Prijedor/ Foto: ilustracija

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic