Izdvajamo

 

Lovačko udruženje “Mrakovica” danas je stavilo u funkciju svoj kapitalan objekat – Fazaneriju u Saničanima u kojoj će, za potrebe Udruženja, ali i za tržište, uzgajati i razmnožavati fazane.

“Obaveza Lovačkog udruženja je da svake godine unosi divljač u lovište. Računajući koliko smo godišnje davali sredstava za kupovinu, mi smo se odlučili da otvorimo svoju fazaneriju i da pokušamo sa vlastitom reprodukcijom”, rekao je Mladen Unijat, predsjednik LU “Mrakovica”.

Glavni lovnik Ognjen Siđak kaže da je danas pušteno matično jato od 350 jedinki koje će služiti za proizvodnju fazanskih pilića.

“Objekat Fazanerije je završen. U narednom periodu predstoji izgradnja inkubatorske stanice i svih potrebnih objekata za uzgoj fazanskih pilića i odraslih jedinki fazana”, rekao je Siđak.

U LU “Mrakovica” podsjećaju da je njihovo udruženje prvo u BiH imalo fazaneriju i to na lokaciji gdje se nalazi nova koju su izgradili, dobrim dijelom, vlastitim sredstvima i uz pomoć lokalne zajednice. Izgradnja je koštala 60.000 KM.

kozarski.com

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.