Izdvajamo

 

Iako je Evropska komisija još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomjeranje sata, države članice se o tome još nisu dogovorile, a čini se da u dogledno vrijeme ni neće.

"U nedjelju, 31. oktobra pomaknućemo sat", izjavio je nedavno portparol Evropske komisije Stefan De Kersmaker, odgovarajući na pitanje novinara šta se događa s prijedlogom da se ukine pomicanje sata svake posljednje nedjelje u martu i posljednje nedjelje u oktobru.

Pomjeranje sata trebalo je prestati 2019. nakon što je bivši predsjednik Komisije Žan Klod Јunker 2018. to predložio za cijelu Evropsku uniju, s time da je članicama prepušteno da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Prijedlog je 2019. podržao Evropski parlament, ali trebaju ga usvojiti države članice. Trenutno nema nikakvih naznaka da bi prijedlog mogao dobiti njihovu podršku.

"Stvar je sada u rukama država članica", rekao je portparol Kersmaker.

Evropski ministri saobraćaja odlučili su u decembru 2018. da odgode odluku o ukidanju sezonskog pomicanja sata do 2021. ali se nakon toga ništa nije dogodilo po tom pitanju.

Odluka o tome hoće li neka država članica uzeti kao trajno ljetno ili zimsko vrijeme zavisi o njezinom geografskom položaju i stoga je teško očekivati dogovor o prijedlogu Komisije koji se sada čini ishitren, iako to niko ne želi službeno priznati.

U Evropskoj uniji postoje tri vremenske zone i najveća je srednjoevropska od Poljske na istoku do Španije na zapadu.

Kada bi sve zemlje iz te vremenske zone uzele primjera radi trajno ljetno računanje vremena, u Španiji, Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prijepodneva, a na sjeverozapadu Španije u 10 sati.

U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vrijeme, sunce bi na istoku Poljske izlazilo u tri sata ujutro, u Varšavi u 3 sata i 15 minuta, a u Berlinu 3 sata i 44 minute.

S druge strane, kada bi zemlje na zapadu i sjeveru kontinenta ušle u zapadnoevropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije jer bi na primjer Francuska i Njemačka spadale u dvije različite vremenske zone.

Stoga se čini da je sezonsko pomjeranje sata, uz sve nedostatke, ipak najbolji kompromis.

agencije

Ako želiš da upoznaš sebe, pitaj druge.