Izdvajamo

 

Niske temperature u jutarnjim satima nalažu maksimalno opreznu vožnju, posebno u višim planinskim predjelima Bosne

Zakonska odredba o obaveznom posjedovanju zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini stupa na snagu 1. novembra, podsjetili su iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BiHAMK).

Prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH, pod zimskom opremom podrazumijevaju se:

– Pneumatici sa zimskim profilom (oznaka M+S i znak snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine) na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili

– Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Ako ovlaštena osoba zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme u vrijeme kada je zimska oprema zakonski obavezna, narediće vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i da otkloni neispravnost. Odnosno, da upotrijebi zimsku opremu.

Kazna za neupotrebu zimske opreme je 40 KM, a ako prouzrokujete saobraćajnu nesreću zbog neodgovarajuće opreme vozila, kazne su od 50 do 200 KM.

Zbog neposjedovanja zimske opreme sa 500 KM će biti kažnjena preduzeća ili druga pravna lica u skladu sa zakonskim propisima. A ista kazna će se izreći i fizičkom licu koje samostalno obavlja djelatnost prevoza.

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak