Izdvajamo

 

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević je na današnjoj pres konferenciji istakao da se zbog rekonstrukcije Ulice majora Milana Tepića i zbog radova na građevinskom objektu na Jerezi pojavio problem manjka parking mjesta odnosno da je kapacitet parking mjesta trenutno smanjen sa 700 na 550.

– To je stvorilo određene gužve u gradu i nama problem, a mi kao Gradska uprava tražimo rješenje i mislim da ćemo za dan-dva naći jedno kompromisno rješenje da na jednoj parceli u centru grada koja je u privatnom vlasništvu u dogovoru s vlasnikom omogućimo parkiranje na toj parceli koje se neće naplaćivati do završetka rekonstrukcije Ulice majora Milana Tepića kada će tamo na raspolaganju biti oko stotinu parking mjesta – najavio je Kovačević.

On je naveo da je grad prošle sedmice uplatio 38.000 KM prvu ratu duga za PDV-a, a da će ukupan dug od 456.000 KM biti plaćen u 12 mjesečnih rata.

– To je dug koji nam je UIO BiH obračunala po osnovu njihove odluke da je naplata parkinga nešto što se mora tretirati kao konkurentni prihod, a ne kao komunalna taksa kao što smo mi ovdje mislili od 2006. U gradu Prijedoru parking se naplaćuje posljednjih 15 godina i po tom osnovu prihodovano je nešto malo manje od pet miliona maraka. UIO je obračunala dug za samo posljednjih pet godina. Da su obračunali dug za svih 15 godina, a nisu jer nisu imali ni zakonom takvu mogućnost, taj dug bio bi gotovo 900.000 KM – naglasio je Kovačević.
On je podsjetio da od ove godine u Prijedoru postoji mogućnost plaćanja parkinga putem SMS-a, iako je ta mogućnost bila predviđena još 2006. godine, ali da ona, prema njegovom mišljenju, nije realizovana jer su “postojale jasne osptrukcije nekih ljudi koji, nažalost, rade u Gradskoj upravi”.

– A razlog je ustvari vrlo jednostavan. Jedino naplatom SMS-om ne može doći do bilo kakve zloupotrebe. Sve ostalo stvara određene mogućnosti da se dese neke, da ih nazovem tako, nepoželjne ili nedozvoljene radnje. Mi sada imamo parking automate koji funkcionišu kako funkcionišu i jha samtram da je bilo određenih zloupotreba, da je prihod sigurno mogao i morao da bude veći. Zašto je to tako, puno je tu detalja o kojima sada ne mogu i neću da pričam, ali time ćemo se svakako pozabaviti u narednom periodu – istakao je Kovačević.

On je najavio smjenu sa dužnostti šefa Odsjeka za saobraćaj zbog, kako je rekao, svega navedenog i brojnih propusta u radu.

– Moj stav je da moramo izvrštii kadrovsku promjenu na čelu šefa Odsjeka za saobraćaj grada Prijedora i to ćemo uraditi u narednom periodu – rekao je Kovačević na konferenciji za medije.

prijedorgrad.or

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.