Izdvajamo

 

Zgrada Gradske uprave Prijedor večeras je obojena plavom svjetlošću i ovom aktivnošću se, povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, daje podrška prijedorskom Udruženju dijabetičara i svim sugrađanima oboljelim od ove bolesti.

Udruženje dijabetičara Prijedor obilježilo je danas Svjetski dan borbe protiv dijabetesa nizom aktivnosti na Trgu majora Zorana Karlice kojima su željeli da ukažu na važnost preventivnog djelovanja u sprečavanju pojave dijabetesa , bolesti savremenog doba koja se sve više širi i na mlađu populaciju.
Udruženje je u saradnji sa Domom zdravlja Prijedor i Opštom bolnicom Prijedor vršilo podjelu glukometara, besplatno mjerenje šećera, mjerenje krvnog pritiska,a organizovane su i sportske igre za djecu i podjela. promotivnog materijala.
Udruženje broji preko 2000 članova, sa tendencijom rasta.
Najmlađi članovi Udruženja dijabetičara odnosno djeca koja žive sa dijabetesom su u znak podrške svim osobama koje žive sa ovom bolešću i inicijativom 100 plavih balona ukazali na 100 godina od otkrića inzulina, te podizanje svijesti o dijabetesu i izazovima sa kojima se ljudi sa dijabetesom susreću svaki dan.Potom je organizovana i šetnja gradskim šetalištem.
Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra. Obilježavanje ovog datuma uvele su Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdravstvena organizacija kako bi ukazale na porast broja oboljelih od dijabetesa širom svijeta.

prijedorgrad.org/

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović