Izdvajamo

 

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević i predsjednik Skupštine grada Mirsad Duratović razgovarali su danas u Prijedoru sa potpredsjednikom FBiH Milanom Dunovićem i poslanikom u Parlamentarnoj skupštini BiH Zlatanom Begićem na temu položaja i rješavanja problema povratnika.

Zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević je istakao da je grad Prijedor u protekloj godini izdvojio oko 500.000 KM za rješavanje problema povratničke populacije u smislu infrastrukturnih projekata komunalne i putne infrastrukture i tako će se nastaviti i u slijedećoj godini.
" Očekujemo da će iz federalnih ministarstava doći više sredstava u grad Prijedor i da ćemo time realizovati više projekata u slijedećoj godini", izjavio je Kovačević novinarima.
Predsjednik Skuppštine grada Prijedora Mirsad Duratović, na čiju inicijativu je reaalizovana posjeta ove delegacije iz Sarajeva, pojasnio je da je glavna tema razgovora bila inicijativa koja traje već tri mjeseca.
"To je inicijativa predsjednika skupština opština i gradova iz Republike Srpske iz reda povratnika, a tiče se izdvajanja iz federalnog budžeta za podršku povratku u Republiku Srpsku", istakao je Duratović.
On je dodao da je to inicijativa da se na godišnjem nivou 1-2 odsto ukupnog federalnog budžeta izdvoji za finansiranje i sufinansiranje povratka u Republiku Srpsku.
" Dobili smo obećanja da će potpredsjednik Dunović sa svoje strane pdoržati svaku inicijativu koja će podržati i pomoći povratak kako u Republiku Srpsku,a takođe i povratak Srba u FBiH", rekao je Duratović.
Potpredsjednik FBiH Milan Dunović je rekao da je tokom današnjeg razgovara u Prijedoru pokrenuto nekoliko tema, a prvenstveno je bilo riječi o povratničkoj populaciji kako u Republici Srspkoj tako i u FBiH.
" Svi znamo sa kakvim problemima se povratnici susreću i ono što sam danas mogao vidjeti je da grad Prijedor ulaže velike napore, da se vodi računa o povratničkoj populaciji i da ne postoje povratnička naselja koja nemaju struju ili vodu što nije baš čest slučaj u BiH sa povratničkim naseljima", rekao je Dunović.
On je dodao da je bilo riječi i o pomenutoj inicijativi predsjednika skupština opština i gradova da se traži od vlade Federacije da budžetom obezbijedi veća i značajnija sredstva za povratnike.
" Nadam se da će se ta sredstva obezbijediti, sada u vrijeme kada se taj budžet pravi, kako bi povratnička populacija u saradnji , konkretno, sa gradom Prijedorom pokrenula neke projekte koje će ljudima sigurno značiti.", rekao je Dunović.
On je dodao da se slični projetki rade i u entitetu FBiH i da se nada , kada se govori o Prijedoru, da je ovo tek početak razgovora kako bi svi stanovnici grada Prijedora živjeli što je moguće bolje.
Gosti iz Sarajeva su obišli neka od povratničkih naselja u Prijedoru kako bi se uvjerili u stanje infrastrukture kao i onoga što je grad Prijedor do sada sufinansirao i pomogao povratak u Prijedor.

prijedorgrad.org

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.