Izdvajamo

 

U protekla 24 časa Policijskoj upravi Prijedor prijavljena su tri krivična djela, narušavanja javnog reda i mira nije bilo, a dogodile su se dvije saobraćajne nezgode u kojoj su lakše povrijeđena dva maloljetna lica.

U ulici Akademika Jovana Raškovića u Prijedoru oko 19,10 časova, na obilježenom pješačkom prelazu ispred Policijske uprave Prijedor dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo lice M.T. iz Prijedora upravljajući vozilom marke „BMW“ i pješak maloljetno lice iz Prijedora koje je zadobilo lakše tjelesne povrede. Izvršenim alkotestiranjem vozača utvrđeno je prisustvo alkohola u organizmu.

Istog dana oko 11,00 časova na raskrsnici ulica Đure Salaja i Petra Kočića u Prijedoru dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je učestvovalo lice B.P. iz Prijedora upravljajući vozilom marke „Golf“ i R.Č. iz Prijedora upravljajući vozilom „Passat“, u kojem se nalazilo i maloljetno lice koje je zadobilo lakše tjelesne povrede.

PU Prijedor

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.