Izdvajamo

 

Iako se među prosvjetnim radnicima priča da bi zimski raspust ove godine mogao početi ranije, iz Ministrarstva prosvjete i kulture RS potvrđuju da je kraj prvog polugodišta ove školske godine ipak 30. decembar.

Kako nam je rekla učiteljica iz jedne banjalučke škole, među prosvjetarima kruže priče da će učenici na zimski raspust 20. decembra, jer se stahuje od novog soja virusa korona, dok sa druge strane direktori ovih obrazovnih ustanova ističu da nema razloga da se prvo polugodište završi ranije.

Milorad Nadaždin, direktor OŠ "Sveti Vasilije Ostroški" i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, ističe da je kraj prvog polugodišta 30. decembra.

"U našoj školi u ovoj sedmici je šest učenika u izolaciji i dva pozitivna od ukupno 620 đaka, tako da je epidemiološka situacija bolja nego ikada od pojave pandemije", kazao je Nadaždin.

Ističe da su od početka školske godine zadovoljni načinom na koji se odvijala nastava.

"Od 1. septembra, kada su đaci krenuli u školu po starom režimu sa časovima od 45 minuta, spojeni u jedan razred, nismo nijednom imali prekid nastave, niti smo prelazili na online nastavu, što je jako značajno za učenike, ali i za same prosvjetne radnike", kazao je Nadaždin.

Da među učenicima nema veliki broj zaraženih, pa samim tim da nema potrebe da zimski raspust poče ranije, kaže i Ljuban Bajić, direktor banjalučke Građevinske škole, koji je ujedno i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kazali su da se nastava u prvom polugodištu završava u četvrtak, 30. decembra.

"Zimski raspust počinje 31. decembra i traje do 21. janura, a nastava će u drugom polugodištu početi 24. januara", kazali su iz nadležnog ministarstva.

Kako su rekli, ova školska godina će za učenike devetog razreda trajati do 10. juna, a za ostale učenike u osnovnoj školi najkasnije do 24. juna 2022. godine.

"U ovoj školskoj godini proljećni raspust trajaće od 18. do 22. aprila 2022. godine", pojasnili su iz resornog ministarstva.

nezavisne

Paradoks našeg vremena!

Naučili smo kako da preživljavamo, ali ne i kako da živimo. Dodajemo godine životu, ali ne i život godinama.

"Paradoks našeg vremena je da imamo veće zgrade, ali kraće živce; šire puteve, ali uže vidike; trošimo više, a imamo manje; kupujemo više, uživamo manje. Imamo veće kuće, a manje porodice; više udobnosti, a manje vremena; imamo više diploma, ali manje razuma; više znanja, a manje rasuđivanja; više stručnjaka, a još više problema; više znanja u medicini, a sve manje zdravlja.

Kaže Uzvišeni: “Znajte da život na ovom svijetu nije drugo do igra, i razonoda, i uljepšavanje, i međusobno hvalisanje i nadmetanje imecima i brojem djece! Primjer za to je bilje čiji rast poslije kiše oduševljava nevjernike, ono zatim buja, ali ga poslije vidiš požutjela, da bi se na kraju skršilo. A na onom svijetu je teška patnja i Allahov oprost i zadovoljstvo; život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.” (El-Hadid, 20.)

#Lijepa_riječ