Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, realizujući akciju kodnog naziva „Huper“ koja je bila usmjerena na sprečavanje i otkrivanje imovinskih krivičnih djela, dana 15.12.2021. godine lišili su slobode lica A.DŽ. iz Kevljana, F.J. iz Kozarca, A.H. iz Trnopolja i R.V. iz Kevljana, zbog postojanja osnova sumnje da su na području operativne nadležnosti Policijske uprave Prijedor počinili više krivičnih djela.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je da su osumnjičeni R.V. i A.DŽ. počinili krivična djela „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“, dok su osumnjičeni A.DŽ., F.J. i A.H. počinili ukupno 11 krivičnih djela „Krađa“ i „Teška krađa“ od kojih jedno u pokušaju. Izvršenjem imovinskih krivičnih djela osumnjičena lica su u proteklih nekoliko mjeseci iz motornih vozila otuđivali akumulatore i pogonsko gorivo, iz stambenih objekata alkoholna pića, dok su u toku noći 13/14. decembar, iz ugostiteljskog objekta u Petrovom Gaju, iz aparata za igre na sreću, otuđili metalne kutije u kojima se nalazio novac u iznosu od 4.630,00 KM.

Pretresima koji su uz saglasnost tužioca Okružnog javnog tužilaštva Prijedor i po naredbi sudije Osnovnog suda u Prijedoru izvršeni u stambenim objektima koje koriste osumnjičena lica pronađeni su i oduzeti predmeti koji potiču iz krivičnih djela i to dvije automatske puške, dvije poluautomatske puške, bajoneti, optički nišan, veća količina puščane municije, pancirni prsluk, metalne kutije iz aparata za igre na sreću, novac u iznosu od 3.580,00 KM u različitim apoenima, kanisteri za gorivo, kao i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Predmeti oduzeti sudskom naredbom deponovani su u depozit Osnovnog suda u Prijedoru, a nakon kompletiranja predmeta, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, protiv osumnjičenih lica biće dostavljeni izvještaji za počinjena krivična djela.

 

PU Prijedor

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.