Izdvajamo

 

U saradnji sa nevladinom razvojnom organizacijom "Muslim Aid Association" , Grad Prijedor je, na osnovu Sporazuma, učestvovao u implementaciji projekta "Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima" na području grada Prijedora.
Kroz ovaj projekat obezbjeđeno je sufinansiranje nabavke plastenika površine 100 m2 sa sistemom za navodnjavanje, malč folijom i sadnim materijalom. Na Javni poziv po ovom projektu prijavilo se 53 korisnika, od kojih 20 ispunjava propisane uslove. Finansijsko učešće Muslim Aid-a i Grada Prijedora je 80 %, dok su 20 % sredstava uložili krajnji korisnici. Ukupna vrijednost projekta iznosi 57.520,00 KM.
U proteklom periodu su potpisani ugovori o sufinansiranju između organizacije Muslim Aid, Grada Prijedora i krajnjih korisnika koji su ostvarili pravo na dodjelu plastenika, nakon čega je planirana edukacija kandidata o osnovnim znanjima i vještinama iz plasteničke proizvodnje, te postavljanje plastenika na predviđene parcele.
Osnovni cilj projekta je da se korisnicima osiguraju inputi za poljoprivrednu proizvodnju, te da steknu nova znanja i vještine kako bi krenuli u pravcu ekonomskog osnaživanja. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, u gradu Prijedoru postoji velika zainteresovanost za ovaj način podrške, te su i ovaj put Gradska uprava i Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj rado podržali ovaj projekat.

Načelnik Odjeljenja

Danijel Egić

Često se naši ljudi osječaju uvrjeđenim sa riječi 'dijasporac'. Ovo je večinom slučaj iz razloga nepoznavanja značenja te riječi. Šta ustvari znači 'Dijaspora'

Opširnije...