Izdvajamo

Forum za bezbjednost grada Prijedora pozvao je sugrađane da iskoriste zakonksu mogućnost da do kraja decembra policiji ili civilnoj zaštiti predaju oružje zaostalo iz rata bez ikakvih sanckija.

"Zakonom o amnestiji omogućeno je građanima da naoružanje i minsko-eksplozivna sredstva zaostale iz rata, a koji se ne mogu legalizovati, vrate nadležnim institucijama bez pokretanja bilo kakvog prekršajnog ili krivičnog postupka, a sve radi povećanja opšte bezbjednosti građana", saopšteno je iz Foruma.

Iz Foruma podsjećaju da je do donošenja ovog zakona najveći dio oružja zaostalog iz rata završavao odbacivanjem u prirodu i vodotoke što je povećavalo rizik za građane.

Od stupanja zakona na snagu, od septembra 2013. godine do danas, Prijedorčani su predali 95 pušaka, sedam pištolja, 253 eksplozivne naprave različitih vrsta i namjene, 1.200 grama vojnog eksploziva i 6.316 komada municije različitog kalibra.

"U toku 2014. godine organi civilne zaštite intervenisali su na 83 pojedinačne lokacije i razminirali 1.100 metara kvadratnih sumnjive površine", podaci su Foruma za bezbjednost građana Prijedor.

Forum je ocijenio da su u akcijama prikupljanja nelegalnog naoružanja postignuti dobri rezultati, da su svi subjekti realizovali predviđene planske aktivnosti i da su proveli adekvatnu medijsku kampanju.

SRNA


"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...