Izdvajamo

„Austronet“ iz Kozarca kod Prijedora, izvozno orjentisano preduzeće koje se bavi izradom zaštitnih mreža, u ovoj će godini u izgradnju nove hale koja će se prostirati na površini od 1500 metara kvadratnih uložiti oko milion maraka.

Potvrdio je to Enes Kahrimanović, direktor „Austroneta“,  i dodao „ da je prikupljanje papirologije za nova investiranja u toku“.

 


"Početak gradnje nove hale zavisiće od vremenskih uslova, no izgradnja će početi najkasnije krajem marta. U jednom segmentu to je i proširenje proizvodnje, jer će se u novoj hali proizvoditi tende. Nadamo se da bi tu mogli  zaposliti desetak novih radnika" kazao je Kahrimović  i dodao da se proizvodi kozaračkog „Austroneta“ mogu naći  širom Evrope, u 500 prodajnih centara u kojim postoje i prodajni štandovi ove firme“Inače „Austronet“ trenutno zapošljava 72 radnika s prosječnom plaćom koja iznosi oko 750 maraka. Nakon izgradnje nove hale proizvodni pogoni „Austroneta“ nalaziće se na površini od 10 000 metara kvadratnih.
Enes Kahrimović, direktor „Austroneta“, trenutno boravi u Austriji. Tamo je  zbog novih poslovnih dogovora i ugovora o novim prodajnim mjestima. „Austronet“ je i dio delegacije  Privredne komore BIH koja će 27 januara u Privrednoj komori Austrije potencijalnim ulagačima predstaviti mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Avaz


Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović