Izdvajamo

 

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi posjetio je danas Mjesnu zajednicu  Kozarac, naselje Kalata i OŠ "Kozarac".
Gospodina Davidija, u naselju Kalata, su dočekali, ispred Mjesne Zajednice Kozarac i nevladinog sektora, Ekrem Hadžić predsjednik savjeta mjesne zajednice, Anita Hodžić poslanik u vjeću naroda, Emsuda Mujagić, Nihad Deumić, Suvad Blažević...

Ekrem je izrazio veliku zahvalnost za pomoć u izgradnji potpornog zida kod džamije u Kalati. Zatim je  ispričao, Davidiju, kratku biografiju Kozarca, karakteristike ovog mjesta, onoliko koliko je vrijeme dozvoljavalo. Zatim današnju situaciju u Kozarcu i problematiku kao i planove o budućnosti regije Kozarac. Emsuda Mujagić  je takođe pričala o istoriji Kozarca, zatim aktivnostima nevladinog sektora.Ekrem je predložio da prošetaju do Spomen Obilježja i OŠ Kozarac. Prije šetnje predložio je Davidiju da uđe u džamiju Kalata. U džamiji su, Ekrem i Emsuda, obavjestili Davidija o srušenim džamijama, poslijeratnoj izgradnji porušenih vjerskih objekata.Kratka šetnja do spomen obilježjaU Spomen Obilježju takođe upoznavanje gosta sa ratnim i poslijeratnim dešavanjima u Kozarcu. Zatim o samom Spomen obilježju i značenju samog obilježja.Nakon kratkog obilaska Kozarca i Kalate slijedio je obilazak OŠ Kozarac. Ovdje je, Gospodina Davidija dočekao direktor škole Mirzet Mujičić sa učiteljima i nastavnicima.


Mujičić je pokazao Davidiju radove koji se izvode u kotlovnici a finansira organizacija u kojoj je on otpravnik poslova. Mujičić je izrazio veliku zahvalnost za donaciju za rekonstrukciju grijanja u ovoj školi. Donacija je vrijedna negdje oko 160000 km.
Po protokolu koji sam dobio bilo je predviđeno da dobijemo izjave za novinare.

Mujičić je izjavio za SRNU

"Radovi su u toku i rok za završetak radova je sredina aprila. Imali smo pauzu jer se kotlovi moraju skloniti i sistem grijanja ne bi bio u funkciji i zato smo čekali toplije vrijeme. Slijede izmjena kotlova, izmjena dimnjaka, izmjena akumulatora za vodu i ostalo"

Ja sam kratko razgovarao sa Ekremom Hadžićem "Zahvaljujemo se otpravniku poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidiju na posjeti i pomoći koju su donirali Kozarcu.Mi smo ga upoznali sa realizacijom projekta koji su oni finansirali i trenutnim stanjem na području Kozarca" Zatim je dodao "Kritika Gradu Prijedoru zašto lokalna zajednica nije bila upoznata sa radovima na rijeci Starenici (Potporni zid) i samim planovima rada. Jednostavno bio bi neki red bar iz moralnih razloga jer i mi smo lokalni organi Grada Prijedora" riječi su Ekrema Hadžića.

Na kraju, Enes Kahrimanović, nigdje ga u ovoj priči, a najzaslužniji za sva  dešavanja u ovoj priči.

Nijaz-Caja Huremović


Hvala ti Caja od zemlje do neba,
sve za svoju raju, tako i treba!!
Svakog cetvrtka vidim nova lica,
poslije teskog radnog dana, ti si poslastica.
I kad sunce grije i kad kisa po prozoru kvrca,
zato ti hvala iskreno od srca.

Senad Bajrektarevic