Izdvajamo

Prošle srijede 01. aprila u Kozaruši zaseok Mujkanović, mještanin MM, dok je krčio njivu i našao na minu.

Otac od MM je već u četvrtak prijavio je, pronalazak mine, Policijskoj stanici Kozarac. Policija je isti dan obavila uviđaj, označila mjesto gdje je pronađena mina, te obavjestila pripadnike Civilne zaštite. Očekuje se dolazak Republičkog deminerskog  tima civilne zaštite.

 U razgovoru sa ocem i materom te sa smim MM, vidno je da su svi uplašeni. MM priča kako je kosom prelazio, dok je kosio, preko mine. Zatim se pita, šta se moglo dogoditi da je mina eksplodirala.Nijaz-Caja Huremović


Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic