Izdvajamo

Danas ću pokušati fotografijom i pisanjem ispričati priču o jednom entuzijasti (Zanesenjaku) iz Rakovčana kod Prijedora, Elviru Nasiću.Ovaj mladi i vrijedni čovjek želi da radi i  proizvodi u svojim Nasićima.
Elvir Nasić iz Rakovčana, na oko 10 dunuma, zasadio je maline "Willamete". Elvir i njegova supruga Selma žive u Njemačkoj, a u rodnim Rakovčanima,zaseoku Nasići imaju zemlju koja nije već puno godina obrađivana.

 Dugo su razmišljali šta da rade da zemlja ne bude neobrađena. Bilo je puno ideja i prošle godine, za vrijeme godišnjih odmora, razgovarajući sa prijateljima i rođacima došao je na ideju da zasadi maline.
Preko svojih prijatelja iz "Humanog Brda" uspostavlja  kontakt sa Dizdarević Ismetom poznatijim kao Huse, iz Bužima, a koji vec duže vrijeme ima veću plantažu malina, a samim tim i iskustvo.

Ubrzo zatim dogovaraju da od Huse kupi sadnice i da isti vodi brigu oko malina naredne tri godine. Sve ovo će da prati i pazi da se primjenjuju propisane agrotehničke mjere, mladi Diplomirani Agronom iz Bužima, Adnan Čaušević.Elvir i Selma su se odlučili za sortu "Willameta". Rana, otporna sorta, najznačajnija sorta maline u BiH.
Plod je ukusan, krupan, stožast, tamno crvene boje i izrazito čvrst. Lako se bere i odličnog je okusa.

Grmovi su bujni, uspravnog rasta.

Sorta daje dobre prinose, oko 10 tona po hektaru.
Dobro podnosi transport.
ovo  je sorta koja dolazi u rod sredinom ljeta.

Kako dogovoreno tako se radi, maline su već posađene. Posađeno je 11100 sadnica na oko 10 dunuma(1 hektar), a glavne radove na sadnji vodi Mujo Dizdarević, sin od Huse.

"Sa mojom porodicom odlučio  sam  da  na očišćenom i pripremljenom  zemljištu koje nije korišćeno za  sjetvu ratarskih kultura  zasadim plantažu na površini  od jednog hektara . Nabavio sam sadnice  u Bužimu i ovo lijepo vrijeme   proteklih dana iskoristili smo da  zasadimo maline. U tome su mi pomogli  svi oni koji su se odazvali mom pozivu  da  u veoma kratkom roku  zasadimo maline", kaže Elvir NasićElvir i Selma su Iskoristili  ovu površinu s namjerom da pokažu, kako stručnjacima tako i građanima, da isto ovako mogu uraditi.

Kompletan voćnjak sam zasadio bez bilo čije finansijske pomoći. Svu ušteđevinu i kredit koji sam podigao u Njemačkoj,  uložio sam u ovu plantažu malina i ubijeđen sam da će mi se uloženi novac brzo vratiti. Planiram  da kompletnu plantažu ove godine obuhvatim sistemom za navodnjavanje, kaže Elvir

Još par fotografija iz ovog lijepog sela.

Još samo ovo: Misliš li godinu dana unaprijed sij žito, misliš li 10 godina unaprijed, sadi voćke, misliš li 100 godina unaprijed obrazuj narod. Posiješ li žito, ubiraćeš plodove jedanput, posadiš li voćke, ubiraćeš plodove više godina, budeš li obrazovao narod, ubiraćeš plodove stalno.

Nijaz - Caja Huremović


...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."