Izdvajamo

 

Policijski službenici Policijske uprave Prijedor dana 21.04.2022. godine Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor podnijeli su izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv lica R.K. iz Kozarske Dubice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“, „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“, „Zloupotreba položaja odgovornog lica“ i „Pronevjera“.

Osumnjičena R.K. se tereti da je nakon smrti vlasnika i odgovornog lica privrednog društva, u periodu od 2016. do 2019. godine kao jedini zaposlenik istog, bez zakonitog ovlaštenja raspolagala imovinom društva i vršila prodaju imovine, a dio novčanih sredstava ostvarenih prodajom sebi protivpravno prisvajala.

Osumnjičena je kod nadležnog suda kao fizičko lice u svojstvu tužitelja pokrenula više sudskih postupaka protiv privrednog društva, gdje je istovremeno neovlašteno istupala i kao lice za zastupanje društva, te s tim u vezi svjesno nije dostavljala odgovore na tužbe u ime društva, pa je u tim postupcima osumnjičena po osnovu sudskih presuda naplatila sebi određena potraživanja na štetu društva.

Na ovaj način osumnjičena je oštetila društvo za iznos od 494 956,08 KM, a sebi je pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 271 771,18 KM.

Al' mi moja mati nikad ne znade objasniti zašto ja sad nemam sadašnjosti a o buducnosti da i ne pricam. O prošlosti citam, ali je malo kasno, a da sam znao, da smo svi znali, da nam je receno, sad bi bezbeli kahvendisali kod Šide ili kod Saje cifuta il' pred Indeksom, Oazom ili u Trinestici, ko što su radili oni naši jarani, kojih više nema, prije dvadesetak godina. (Novembar 2011.)