Izdvajamo

 

Ivan Begić predao je Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru prijavu protiv zamjenika gradonačelnika Prijedora Žarka Kovačevića zbog kako tvrdi, krivičnog djela javno izazivanje i podsticanje naslja i mržnje.

Begić je novinarima rekao da vjernici katoličke vjeroispovjesti u Prijedoru nisu dobili izvinjenje više od 10 dana nakon Kovačevićeve „skandalozne izjave i skanadaloznog pisanja“ na društvenoj mreži fejsbuk.

– Ovo se desilo na najveći katolički praznik Uskrs, a budući da politički predstavnici grada Prijedora po mišljenje idu u Laktaše, Bakince, Sarajevo, budući da smo od karikature predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića dobili opravdanje ovako groznih riječi rečenica, budući da Kovačević do dan danas nije uputio javno izvinjenje, ja sam odlučio podnijeti ovu krivičnu prijavu i još ću reći da je enklatantno da je ovdje počinjeno krivično djelo što je definisano članom 359 u stavu jedan Krivičnog zakonika RS – rekao je Begić.

Iako je Begićeva adresa koju je naveo u prijavi u Banjaluci, Begić tvrdi da prijavu podnosi kao Prijedorčanin koji živi u ovom gradu.

– Ja sam neko ko je rođen i ko živi u Prijedoru, ko živi u čistom hrvatskom mjestu Gornja Ravska kod Prijedora, moji roditelji su tu, moj brat, moja sestra je tu i zašto ne bih ja, u parlamentarnoj demokratiji svako ima pravo da podnese krivičnu prijavu – zaključio je Begić.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević novinarima je izjavio da nije tačno da se nije izvinio katoličkim vjernicima, te da im je i čestitao Uskrs.

– Prije svega želim da gospodinu Ivanu Begiću poželim dobro zdravlje i dug život, da se ostvari kao roditelj to mu želim od sveg srca i vidjeće da je to nešto najljepše na svijetu što čovjek može da doživi, a što se tiče politike i ovoga čime se on bavi i ovom krivičnom prijavom moram da kažem par stvari, prvo ja nisam spominajo Hrvate ni vjernike nego kler, drugo nije tačno da se nisam izvinio napisao sam kasnije, da ako je neko to shvatio kao uvredu, a ko je stvarno vjernik i nije ono što sam ja napisao, da tim ljudima želim da čestitam Uskrs i čestitao sam – istakao je Kovačević.

Kovačević je dodao da se politika svela na privlačenje pažnje i da smatra da to nije dobro.

– Očito čovjek želi da se vrati u politički život i želim mu sreću kao i svima drugima, ali način na koji neko želi da ostvari svoje ciljeve ne mora da bude takav, lažno prijavljivanje je takođe krivično djelo, ja pozivam Tužilaštvo da što prije uzme u razmatranje ovu krivičnu prijavu i kada bude donesena odluka onda će biti tužbi za klevetu – zaključio je Kovačević.

Kovačević nije želio da odgovori na pitanje novinara da li je prijavio policiji da je primio prijetnje smrću nakon objave na Fejsbuku.

Srpskainfo

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać