Izdvajamo

Prošlo je 20. godina od genocida što su ga u julu 1995. godine počinile vojne i policijske snage bosanskih Srba.


Juče su kozarčani u velikom broju prisustvovali ukopu posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici. Ukopano je 136 posmrtnih ostataka tako da od ove godine na mezarlucima unutar memorijalnog kompleksa u Potočarima počivaju ostaci 6777 žrtvava genocida.Prisustvovao sam dženazi ali sam sa pisanjem i fotografijama malo sačekao, da se saberem i da sve prenoći.
Ipak više fotografija a manje pisanja. Pa sve je već rečeno.Incident sa Vučićem, šta reči. Dženaza za 136 posmrtnih ostataka, majke i sestre, porodice ovih i svih žrtava na memojrijalnom kompleksu, su u drugom planu ili bolje rečeno o njima niko ne priča niti piše. Niko ne spominje bol majki, sestara, djece, ostale rodbine.Incident sa Vučićem nije se smio desiti. Zasijenio je dostojanstveno držanje srebreničkih majki zbog kojih danas svi možemo biti ponosni. Jer, razum, ako ćemo na kraju i vjera i vjersko učenje nikako i nikad ne dozvoljavaju ovakve postupke.Ukopom posmrtnih ostataka završen je program obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Nijaz-Caja Huremović

Jučer je u Den Hagu, Holandija održan komemoracijski skup pod nazivom "Sjećanje na 11 juli 1995. Srebrenica". Tamo je bio naš administrator Adnan Huremović.
Par fotografija iz Holandije od Adnana.

Kozarac.eu

 

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...