Izdvajamo

Pavićev kabinet sebi predložio „samo“  300.000 KM , a za podršku povratnicima svega 80.000 KM- Civilmim žrtvama rata preskromnih 30.000 KM ,a boračkim populacijima  470.000 KM - 

Mirsada Duratovića , vijećnika u Gradskoj skupštini Grada Prijedora, inače i predsjednika Udruženja logoraša Prijedor 92,   iznenadile su brojne stavke u Nacrtu budžeta Prijedora  za 2016.godinu.Na odborničkoj raspravi  postavljao je pitanja i tražio  izmjene  u predviđenim iznosima za pojedine grantove.

-Načelnik  Pavić je za svoj kabinet  predložio  300.000 KM, što je malo puno za razna slavlja i prijeme. Ovu bi stavku trebalo skresati i na uštrb nje povećati socjalna   davanja za ugrožena lica-smatra Duratović. Iznenađen je i izuzetno malim sredstvima  za podršku povratku od svega 80.000 KM i založio se za iznos od 150.000 KM. Duratović je primijetio da je za humanitarnu organizaciju Cveni krst planirano 72.000 KM što je ocijenio kao vrlo skromno, jer bi  u sklopu ove stavke trebalo uvrstiti i Muslimansko dobrotvorno društvo (MDD) Merhamet. Vrlo neprincijelan je odnos stavki u budžetu kod finansiranja udruženja proisteklih iz rata.

- Za finansiranje udruženja civilnih žrtava rata i potreba porodica koje imaju status civilne žrtve rata predviđeno je svega   30.000 KM , dok je za boračku populaciju Prijedora planirano  469.000 KM odnosno devet puta više. U ovom gradu postoji znatno više civilnih nego vojnih žrtava rata. One također pune ovaj budžet i treba da imaju prava i da participiraju u njegovoj potrošnji –smatra Duratović . On se založio  i za veća sredstva za javne kuhinje  za koje je u Nacrtu budžeta Grada Prijedora predviđeno zanemarljivih 30.000 KM, ili 82 KM dnevno!?

 

-  Sramota je  da se za održavanje tri fontane u gradu planira iznos od 50.000 KM a za javne kuhinje iznos od 30.000 a znamo koliko korisnika javnih kuhinja  svakodnevno dolazi po obrok -  kaže ovaj vijećnik. Šokiralo ga je i izbacivanje stavke  za  pomoć u nabavci udžbenika socijalno ugroženim učenicima u iznosu od svega 3.000 KM., kao da je  Prijedor po standardu ravan Švicarskoj  pa je zatražio vraćanje ove  skromne stavke.

Kao što je bilo  očekivano, Nacrt budžeta prošao je glatko,a protiv „Pavićevog budžeta“, osim Duratovića , glasli su i tri  odbornika SDS-a. U decembru  će se na odborničkim stolovima   naći Prijedog ovog budžeta   i tada će se vidjeti je li administracija Marka Pavića uslišila ijednu želju  i zahtjev bošnjačkog odbornika.

Vlast u Prijedoru , primijetio je Duratović, u 2016. potrošiće 590.000 KM za rekonstrukciju domova kulture  u mjesnim zajednicama,  pa je tražio odgovor da li je planirana  rekonstrukcija doma u Čarakovu  najvećoj povratničkoj  zajednici na Mataruškom brdu.

Avaz

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...