Izdvajamo

 

Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv lica čiji su inicijali M.M. iz Oštre Luke zbog toga što je prodao tuđe traktorsko vitlo, a novac prisvojio, objavilo je ovo tužilaštvo.

U optužnici se navodi da je M.M. 28. maja 2019. godine, oko jedan čas iza ponoći doveo muškarca M.B. pred kuću žene S.A. u Usorcima kod Oštre Luke, rekavši mu da je to njegova kuća i u dvorištu njegovo traktorsko vitlo, a u stvari je bilo vlasništvo S.A. vrijedno oko 3.000 KM, te mu prodao to vitlo za 450 KM.

Krivičnim zakonikom Republike Srpske za ovo djelo propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do tri godine.

SRNA

Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.