Izdvajamo

 

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor dana 17.10.2022. godine Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor podnijeli su Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i učiniocu protiv lica M.K. iz Prijedora zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Utaja poreza i doprinosa“ u sticaju sa krivičnim djelom „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“.

Osumnjičeni se tereti da kao odgovorno lice pravnog lica iz Prijedora u periodu od marta 2019. godine do decembra 2020. godine izbjegao prijavljivanje, obračun i plaćanje doprinosa na lična primanja zaposlenih radnika, čime je uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod u ukupnom novčanom iznosu od 26.560,89 KM.

Osumnjičeni se dalje tereti da je u gore navedenom svojstvu, za poslovnu 2019. godinu, izbjegao prikazivanje,evidentiranje i obračun poreza na dohodak u iznosu od 27.596.09 KM, čime je uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod u ukupnom iznosu od 2.759,60 KM.

Izvršenjem ovih krivičnih djela, osumnjičeni je privbavio protivpravnu imovinsku korist za pravno lice u ukupnom novčanom iznosu od 29.320,49 KM, oštetivši za navedeni novčani iznos Budžet Republike Srpske.

PU Prijedor

Teufik Kulašić podsjeća da je svaki drugi stanovnik prošao kroz prijedorske logore, te logor Manjaču. Blizu 2.500 Kozarčana ubijeno je, a njih još gotovo 600 nije pronađeno.