Izdvajamo

Grad Prijedor danas je posjetila ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack  zajedno sa visokom delegacijom. Nakon razgovora sa Gradonačelnikom Markom Pavićem, u organizaciji američke Ambasade u Gradskoj upravi upriličen je razgovor Maureen Cormack sa građanima, te predstavnicima vjerskih i nevladinih organizacija iz Prijedora i Sanskog Mosta.

U sklopu posjete Gradu Prijedoru ambasadorica  Maureen Cormack je posjetila i povratničko naselje Kozarac. Ovdje su domaćini upoznali, ambasadoricu, sa tekućim problemima i o današnjem stanju procesa povratka u svih pet povratničkih naselja (Mjesnih zajednica)kao i ostalih naselja u Gradu Prijedoru.
Domaćin njene posjete povratnicima bio je Mirsad Duratović, odbornik u Skupštini Grada Prijedora.

Nijaz-Caja Huremović/ Kozarac.eu

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović