Izdvajamo

U organizaciji Planinarskog društva „Klekovača“ iz Prijedora i ove godine je na „krajiškoj ljepotici“ Kozari održana manifestacija “Pozdrav proljeću”.

Oko 1.700 zaljubljenika u prirodu kao i veliki broj planinara iz čak 58 društava iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske, Slovenije i  Srbije, prošli su ovaj planinarski pohod dobro uređenom stazom, od Rajkovića preko Kozaračkog kamena i Bešića poljane do Mrakovice.Učesnici planinarskog pohoda svih generacija po 17. put uživali su u ljepotama Kozare, a danas ih je pratilo lijepo, proljećno vrijeme.

pozdrav proljecu 2016 (14)Planinarski pohod, koji je održan baš na prvi dan proljeća, počeo je u Rajkovićima u podnožju Kozare, a išao je preko Kozaračkog kamena i Glavuše do Mrakovice na 802 metra nadmorske visine.

PD "Lipa" Lipik, raja iz Pakraca, Lipika, Kutine i Daruvara. Oni su došli ne najavljeni i oni su išli od Mrakovice do Gole Planine i nazad.

Sva Kozara miriše na crimužu  (sremuša, cremuža, medveđi luk, šumski luk).

Na kraju puta dugog 9,5 kilometara, na Mrakovici je za sve učesnike organizovan ručak i prigodan kulturno-zabavni program u kome su učestvovali članovi KUD „Kozara“ Prijedor.

Treba reći da su danas Kozaru posjetili i folkloraši iz Bugarske koji učestvuju na Međunarodnoj smotri folklora „Razigrana mladost“.

Tekst: Aleksandar Drakulić, foto: Nijaz-Caja Huremović i Atif Hušić


Nema saudijskog islama, bosanskog islama, turskog islama. Ima jedan Islam koji vrijedi za sve ljude.

Mr. Safet Kuduzović