Sretan 1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Toggle Bar
Izdvajamo

U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od prijedorskih logora, otvorena je spomen soba poginulim vojnicima VRS-a (Vojska Republike Srpske)

Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor 92" potvrdio je za Klix.ba da su sobu primijetili prošle sedmice iako nije bilo zvanične obavijesti o otvaranju.

"Oni, navodno, kažu da je to otvoreno prije šest godina, ali to je nemoguće. Društveni dom je bio u tako ruešvnom stanju da mu se nije moglo prići. Prije dvije ili tri godine krenula je obnova, a mi smo tek prošlog četvrtka uočili tu spomen sobu", kaže Duratović za Klix.ba.Logor Trnopolje bio je aktivan od maja do oktobra 1992. godine a u jednom trenutku imao je između 5.000 i 6.000 zatočenika od kojih su 300 bile maloljetne osobe te oko 3.000 žena.

O logoru Trnopolje svjetska javnost je saznalo nakon reportaže britanske televizije ITN, a u samom logoru logoraši su mučeni, premlaćivani, izgladnjivani i na kraju ubijani.

"Prostorija gdje se nalazi spomen soba nalazi se desno od ulaza u dom. To niko prije nije primijetio iako mi imamo redovnu godišnju posjetu", navodi Duratović.

Obnovu doma, koji bi trebao biti kulturni centar, dijelom finansira i Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica FBiH a prostorom upravlja Grad Prijedor.

Inače, i pred samim domom 2000. je podignut spomenik ubijenim vojnicima VRS-a.

S druge strane, udruženja logoraša su prije tri godine zatražila da na ovom mjestu otvore spomen sobu.

(Tekst je slabo vidljiv. U navedenom pismu piše sljedeće:

“ Udruženje logoraša „Prijedor92“
Udruženje logoraša „Kozarac“

Datum:22.08.2013.god

Grad Prijedor
Opštinska administrativna služba
Kabinet Gradonačelnik

PREDMET: Zahtjev za izdavanje odobrenja

Poštovani,

Polazeći od toga da je suočavanje s prošlošću jedan od najbitnijih uvjeta za izgradnju stabilne budućnosti, te da ste u razgovoru sa šeficom Ureda Vijeća Evrope u BiH, Mary Ann Hennessey, izjavili da ne želite biti prepreka izgradnji odgovarajućeg spomen obilježja civilnim žrtvama iz našeg grada, koje bi služilo za sjećanja i obrazovanje obraćamo Vam se zahtjevom za izdavanje odobrenja za izgradnju memorijalnog centra u bivšem logoru Omarska.
Poznato je da je logor Omarska 1992. godine bio mjesto masovnih ubistava, torture, silovanja i ostalih vrsta mučenja građana opštine Prijedor koji su ondašnjoj vlasti bili krivi samo zato što su se od onih na vlasti razlikovali imenom, vjerom i nacijom.
Za počinjene zločine u logoru Omarska već je osuđeno deset njihovih počinitelja, a među istima je i ratni načelnik opštine Prijedor, Milomir Stakić, koji je presudom Haškog tribunala za djela zločina u prijedorskom kraju osuđen na 40 godina zatvora. Ratni komandant bosanskih Srba, general Ratko Mladić i ratni predsjednik entiteta Republike Srpske, Radovan Karadžić, pred Međunarodnim sudom u Den Hagu su optuženi, između ostalog, i za zločine u logoru Omarska.
Smatramo da je krajnje vrijeme da se žrtvama logora Omarska oda dužno poštovanje kroz otvaranje memorijalnog centra i izgradnjom dostojnog spomen-obilježja njihovim patnjama kao opomena svim generacijama koje dolaze da se zločini više nikada i nikome ne ponove.Ovim činom Grad Prijedor bi i praktično pokazao da se jednako odnosi prema svim svojim žrtvama iz proteklog rata.Nužnost obilježavanja ovog mjesta nalazi svoje temelje u preko 700 pobijenih nevinih građana opštine Prijedor u logoru Omarska. Obilježavanjem mjesta zločinačkih dešavanja iz 1992. godine je naš zajednički doprinos izgradnji povjerenja među ljudima ovih prostora gdje se i kroz ovaj projekat kaže da je zločin akt bez vjere, imena i nacije i da za isto treba biti kažnjen svaki zločinac, a ostali ljudi bez obzira na vjeru, ime i naciju će na taj način ratserećeni balasta prošlosti graditi neopterećeno zajedničku budućnost.Cilj i zadatak Memorijalnog centra u logoru Omarska nije samo da oda počast žrtvama već i da educira, potiče pitanja i stimulira dijalog kako bi buduće generacije jačale kulturu ljudskih prava i spriječile ponavljanja traumatične prošlosti.
Koncesionar rudnika Omarska,kompanija Arcelor Mittal, se 1. decembra 2005. na press konferenciji u Banja Luci pred mnogobrojnim domaćim i stranim novinarima javno obavezala da će financirati izgradnju Memorijalnog centra u logoru Omarska.
U cilju realizacije ovog projekta očekujemo sastanak sa Vama.


U potpisu predsjednici oba udruzenja, Mirsad Duratovic i Sabahudin Garibovic)

 

"Mi smo to tražili i ranije, ali su nam onda tražili da uputimo zvanični dopis. Taj dopis smo poslali prije tri godine i nikada to nije stavljeno na skupštinu. To predsjedavajući Skupštine Prijedora drži u ladici jer ne želi da se vidi da su protiv toga", dodaje Duratović.

On na kraju zaključuje da je ovo jasna poruka povratnicima da u Prijedor nisu dobrodošli i da tu nemaju šta tražiti. Također, podsjeća na činjenicu da gradske vlasti ne dozvoljavaju podizanja spomenika ubijenoj djeci kao i da krše druga prava prijedorskih žrtava.

klix.ba

Foto: Nijaz-Caja Huremović/Kozarac.eu

29. februara i 1. marta 1992. godine je održan referendum o nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, na koji je izašlo oko 64% građana RBiH s pravom glasa i njih 99% je glasalo ZA nezavisnu i suverenu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda.