Izdvajamo

 

Na konferenciji za novinare koja je održana danas u prostorijama Policijske uprave Prijedor načelnik Policijske uprave Sretoja Vujanović i načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan prezentovali su rezultate rada Policijske uprave za proteklu 2022. godinu.

Evidentirano je ukupno 888 krivičnih djela, što je za 53 djela manje u odnosu na broj krivičnih djela evidentiran godinu ranije. Po nepoznatom izvršiocu izvršeno je 271 krivično djelo ili 30% od ukupnog broja evidentiranih. Rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 64%, dok je procenat ukupne rasvjetljenosti 88%.

Načelnik Vujanović rekao je da je tokom protekle godine sprovedeno više operativnih akcija usmjerenih na otkrivanje i rasvjetljavanje krivičnih djela. U okviru akcije „Kalibar“ rasvjetljeno je 5 krivičnih djela „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“, za koja je nadležnom tužilaštvu podneseno 5 izvještaja protiv 7 lica.

U martu mjesecu evidentirana su 2 krivična djela „Teško ubistvo“. Radeći na rasvjetljavanju krivičnog djela „Teško ubistvo“ otkriveno je i rasvjetljeno krivično djelo „Ubistvo djeteta pri porođaju“ za koje je nadležnom tužilaštvu dostavljen izvještaj protiv jednog lica.

Načelnik Karan je istakao da je tokom prošle godine evidentirano 69 krivičnih djela privrednog kriminaliteta, od čega 36 koruptivnog karaktera.

Iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirana su 52 krivična djela i 111 prekršaja.

Iz oblasti javnog reda i mira evidentirano 509 prekršaja. Svi javni skupovi protekli su bez incidenata, a uspješno su obezbjeđene sve aktivnosti tokom održavanja opštih izbora.

Policijska uprava Prijedor je u protekloj godini iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirala 862 saobraćajne nezgode, od čega 11 nezgoda sa 12 smrtno stradalih lica (5 vozača, 1 suvozač, 2 pješaka, 1 biciklista, 2 motociklista i 1 vozač mopeda).

Na kraju konferencije načelnik Vujanović je istakao dobro uspostavljenu saradnju Policijske uprave Prijedor sa organima lokalne samouprave, pravosudnim institucijama, udruženjima i organizacijama, kao i sa medijima kojima se zahvalio na objektivnom informisanju.

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać