Izdvajamo

 

U Policijskoj upravi Prijedor danas je održana redovna konferencija za novinare na kojoj su rezultate rada za mjesec januar tekuće godine prezentovali načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović, načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan i načelnik Sektora policije Mario Milašin.

Načelnik Vujanović je istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Prijedor održano povoljno stanje bezbjednosti.

U mjesecu januaru evidentirano je 79 krivičnih djela, od čega 28 ili 35% po nepoznatom izvršiocu. Ukupna rasvjetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 85%, a rasvjetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 58%.

U izvještajnom periodu evidentirana su dva krivična djela „Teško ubistvo“ i krivično djelo „Izazivanje opšte opasnosti“ izvršeni po nepoznatom izvršiocu, koja su rasvjetljena, a izvršiocima ovih krivičnih djela određena je mjera pritvora.

Mjera pritvora određena je i licu Z.U. iz Kozarske Dubice zbog krivičnog djela „Omogućavanje uživanja opojnih droga“ nakon što je u stanu privatnog vlasništva u Kozarskoj Dubici pronađeno beživotno tijelo lica M.D.

Rasvjetljena su dva krivična djela „Razbojništvo“ počinjena tokom prošle godine nad radnikom benzinske pumpe u Prijedoru, čijim izvršenjem je počinilac otuđio novac u ukupnom iznosu od 3.000,00 KM.

U januaru mjesecu na području PU Prijedor kontrolisano je i evidentirano devet ilegalnih migranata.

Načelnik Policijske uprave rekao je da je u januaru mjesecu evidentirana su 4 krivična djela privrednog kriminaliteta.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Karan je rekao da je izvršenjem krivičnih djela privrednog kriminaliteta pričinjena materijalna šteta u iznosu preko 658.641,00 KM.

Policijska uprava Prijedor u januaru mjesecu evidentirala je 6 krivičnih djela i tri prekršaja iz oblasti zloupotrebe opojnih droga. Pretresima kod dva lica pronađeno je i oduzeto ukupno 490 grama marihuane i 50 grama opojne droge „Speed“.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin rekao je da u januaru mjesecu iz oblasti javnog reda i mira evidentirano 26 prekršaja i da je u tom segmentu održano

stabilno stanje. Novogodišnji i božićni praznici, kao i svi javni skupovi protekli su bez bezbjednosnih incidenata.

Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja evidentirano je 75 saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo smrtno stradalih lica.

Načelnik Milašin je istakao da je Policijska uprava Prijedor u cilju poboljšanja stanja bezbjednosti iz oblasti bezbjednosti saobraćaja tokom januara mjeseca sprovela niz preventivnih i represivnih aktivnosti, apelujući na sve vozače da poštuju saobraćajna pravila i propise, posebno na vozače motornih vozila da obrate pažnju na pješake u blizini škola.

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.