Izdvajamo
Svjedočeći u korist svog supruga, optuženog Saše Zečevića, Stojka Zečević je rekla da je od njega saznala da su pripadnici njegove jedinice počinili ubistva na Korićanskim stijenama, javlja BIRN - Justice Report.
Svjedokinja Zečević je kazala da je optuženog upoznala u aprilu ili maju 1992. godine, te da je nakon posla on dolazio njenoj kući.

“Dva ili tri dana ga nije bilo. Zvala sam njegovu mamu, ali ni ona nije znala gdje se nalazi. Bile smo zabrinute. Došao je sav prljav kod mene i rekao mi: ‘One moje budale su na nekoj čuki pobile muslimane. Dignuti smo svi na noge i otišli smo gore izvlačiti tijela’”, ispričala je Zečević.

Za učešće u pratnji konvoja s preko 1.000 civila koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora išao prema Travniku, te izdvajanju i ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama, Tužilaštvo BiH tereti, uz Zečevića, i Radoslava Kneževića, Marinka Ljepoju, Petra Čivčića i Branka Topolu.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda SJB-a Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Na ovom suđenju iskaz su dala i tri zaštićena svjedoka nesrpske nacionalnosti, koji su rekli da im je optuženi Zečević pomagao, te da nisu čuli da je “nešto negativno uradio tokom rata”.

Svjedokinja D1 je rekla da poznaje Zečevića od prije rata, te da ga je tokom sukoba 1992. godine pozvala na telefon i zamolila da je odveze do njenih prijatelja jer se bojala ići sama.

“U njega sam imala povjerenje i nikad me nije iznevjerio. Nekad sam ga u sedmici znala nazvati i po nekoliko puta”, rekla je zaštićena svjedokinja D1, koja je krajem iste godine napustila Prijedor.

Druga zaštićena svjedokinja, D3, kazala je da ju je Zečević u bijelom kombiju u ljeto 1992. odvezao po kćerku kod njenih roditelja u selo u blizini Prijedora.

Zaštićeni svjedok D4 je rekao da mu je optuženi nakon rata dolazio u kafanu, gdje su se upoznali.

“On je u prijedorskoj policiji bio saobraćajni policajac. Niko mi nije zamjerao što se družim s njim”, rekao je svjedok, te dodao da mu je optuženi Zečević “znao pomoći za sitne saobraćajne prekršaje”.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. april ove godine, kada je planirano da s dokaznim postupkom počne Odbrana Radoslava Kneževića.

Ne! Nećemo više biti kao bolesnici koji će u tišini i lažnoj finoći popustiti svima i dati Bogu dušu."

"Radikalan sam! Opasan sam!
- Radikalan sam protiv svih radikalnih planova za uništenje mog naroda, moje vjere i moje kulture.
- Opasan sam za sve zavjere i sve subjekte koji rade o glavi meni i mom narodu, mojoj vjeri i mojoj kulturi."

Muftija Muamer ef. Zukorlić