Izdvajamo

Amir Kadirić (38) i Adis Pelak (26) iz Prijedora osuđeni su juče u banjalučkom Okružnom sudu na po 20 godina zatvora zbog teškog ubistva Besima Hodžića (26) iz Sanskog Mosta.
Presudu je izreklo Vijeće trojice kojim je predsjedavala sudija Vesna Stanković-Ćosović. Prema navodima u presudi Pelak i Kadirić su ubili Besima Hodžića 3. jula prošle godine oko jedan čas zaseoku Sredice nedaleko od sela Bišćani kod Prijedora.
Prije toga su 2. jula u večernjim časovima sa Besimom i njegovim prijateljem Alijom Kava Murom iz Iraka dogovarali da im obezbijede djevojke za provod. Bili su u kafiću „Alkona“ u Prijedoru odakle su prvo odveli Besima i rekli mu da su našli djevojke. Kava Muru su rekli da ih sačeka da će doći po njega.


Navodi se da su Pelak i Kadirić željeli da otmu novac od Besima i „audi“ koji je vozio Mur, zbog čega su ih i razdvojili. Hodžića su odveli u zaselak Sredice blizinu naselja Bišćani kod Prijedora, gdje su ga ubili, potom vezali za automobil i vukli do rijeke Sane i njegovo tijelo bacili na obalu. Udarili su ga najmanje deset puta auto-dizalicom u glavu, a smrtonosna povreda bila je lom čeone kosti.
Obrazlažući presudu Stankovićeva je kazala da sudsko vijeće smatra da je tužilaštvo u cjelosti dokazalo da su Pelak i Kadirić iz koristoljublja i na podmukao način ubili Hodžića, a imali su namjeru i da ubiju Alija Kava Mura iz Iraka koji je bio sa Hodžićem.
- Sud smatra da su oni su od početka susreta sa Hodžićem i Kava Murom skovali plan da ih ubiju kako bi se domogli novca i automobila koji je imao Kava Mur. Počinili su teško ubistvo iz koristoljublja na krajnje podmukao način – kazala je Stankovićeva.
Ona je naglasila da je sudsko vijeće prilikom izricanja kazne kao otežavajuće okolnosti kod optuženih cijenio njihovu upornost u izvršenju djela, svirep i podmukao način ubistva.
- Sud nije mogao vjerovati iskazima optuženih koji su krivicu prebacivali jedan na drugog. To su uradili kako bi umanjili odgovornost – rekla je Ćosović.
Rodbina ubijenog Hodžića istakla je da su zadovoljni ovom presudom.
Tast ubijenog Ramiz Avdić je istakao da su tužilaštvo i sud u ovom slučaju dobro i pošteno uradili posao.
- Kolike god kazne da su izrečene, one neće vratiti Besima, ali ipak smo zadovoljni – kazao je Avdić.
Sudsko vijeće produžilo je pritvor Pelaki i Kadiriću koji može trajati do upućivanja na izdržavanje kazne.

 

Kad smo živjeli dole u Bosni uvijek smo se veselili tom četvrtku i da idemo na pijacu i vidimo nekog od poznati, a sad zahvaljujući Caji opet se veselimo četvrtku jer nas naš dragi Caja uvijek obraduje sa novim slikama i svojim izvještajem. Veliko ti hvala i da te dragi Allah dž.š. nagradi za tvoje dobro koje činis. Veliki selam svima.

Četvrtak
Refika , 30. July 2011