Izdvajamo

Više od 200 RVI i demobilisanih boraca Armije BiH, povratnika u Prijedor i Kozarac, ogorčeno da su neki godinama primali i 30 puta veće invalidnine nego što su njihove

Svaka od 13 rana Šerifa Jaskića Hife, ratnog vojnog invalida iz Kozarca kod Prijedora, heroja odbrane BiH, vrijedi po 19 maraka!

Kad sve sabere, nakon treće revizije, ovaj  borac 17. Viteške brigade Armije RBiH koji je u samo jednom ranjavanju zadobio 11 metaka, dobije cijelih 247 maraka invalidnine.

Sitne ribe

- Jednom sam čuo komentar da je Hifo dobro unovčio svoje rane. Evo, sad svima da kažem koliko košta to što mi je oštećen lijevi bubreg, želudac, što mi je desna ruka kraća 11 centimetara, što su mi obje vilice polomljene, što imam problema sa stalnom glavoboljom... Dobro sam i prošao, jer neki od mojih ratnih drugova nisu dobili ništa. Poput majora Redžepa Jaskića Džore ili Izeta Alića iz Kamičana, koji nemaju ni marke primanja, kao ni Mehemed Forić Hemeš koji godinama, zatvoren u neki svoj svijet, ne napušta kuću. Sramotno je i da se Sead Modronja Modri, koji je živio od 47 KM invalidnine, bukvalno smrznuo - priča ogorčeno Jaskić.

Dodaje da njegovo mišljenje dijeli više od 200 RVI i demobilisanih boraca Armije RBiH, povratnika u Prijedor i Kozarac.

Ogorčeni spiskovima lažnih invalida, prema kojim su neki godinama mjesečno primali i 30 puta veće invalidnine nego što su njihove, poručuju da nemaju ništa protiv revizije. Ali, ne  one u "kojoj će stradati sitne ribe, a nedodirljivi i dalje biti privilegirani".

Istinska revizija

- U ovom trenutku sad mogu nabrojati oko 30 ljudi iz Kozarca i Prijedora koji su porodičnu  invalidninu dobili na lijepe oči, jer pouzdano znam da se ni dana nisu borili. No, zato neki poput istinskih boraca kakav je bio Enver Alić nisu. Zahtjev njegove supruge Kelime je nedavno odbijen. Ne znamo zašto je život nekog tamo vrijedan više od 5.000 maraka, a nekog poput Samira Hrustića s ordenom "Zlatni ljiljan" samo 300, koliko mjesečno prima njegova majka - kaže Hifo i dodaje da je vrijeme da se "na ove stvari konačno stavi tačka".

Ali, ne kao čistka nepodobnih, već kao istinska revizija. Ukoliko ne bude tako, iz Krajine poručuju da su spremni na sve, pa i na proteste. Osim na štrajk glađu, "jer od njega, pošto su ionako gladni, ne bi bilo nikakve koristi".

Rekli mu da nije invalid!?

Iako je u Bihaću predao zahtjev za invalidsku penziju, Jaskić je nije dobio. Rečeno mu je da nije invalid!?

- Tako mi piše u rješenju. Vjerovatno sam trebao dopuzati u Bihać ili me je neko trebao donijeti do njih pa da dobijem penziju - kaže ogorčeno Jaskić.

Izvor: Avaz

 

 

Zakon o fotografisanju

Malo ponavljanja gradiva o tome što je dozvoljeno, a što nije, po pitanju fotografiranja:

Opširnije...