Izdvajamo

 U selu Rajkovići kod Kozarca u subotu je služena misa u novoizgrađenoj crkvi Male Gospe, čime je oživljeno sjećanje na legendu o "zabranjenoj ljubavi".

Banjalučki biskup Franjo Komarica blagoslovio je crkvu, a uz sasluženje i prisustvo prijedorskih sveštenika katoličke, pravoslavne i ukrajinske crkve, kao i predstavnika medžlisa.

Ovu katoličku bogomolju, koja je nikla na mjestu stare i u prošlom ratu porušene crkve, zajedno su obnavljali mještani, a na inicijativu Helge Kambić, praunuke Karla Šmucera vlasnika nekadašnje pilane koji je davne 1903. godine i izgradio kapelu u Rajkovićima.

 Stara crkva nikla je u šumi još početkom prošlog vijeka za potrebe radnika koji su radili u pilani. Za nju se vezuje i legenda u kojoj se pominje da su crkvu Male Gospe u Rajkovićima, mještani prije nazivali i Mehmedovom crkvom. Mehmed Kulašić bio je radnik pilane koji se zaljubio u djevojku Mariju Šmucer, kćerku vlasnika pilane. Kada je otac saznao za ovu "zabranjenu", ljubav, kako legenda kaže, Mehmeda je otpustio s posla, a kćerku poslao u inostranstvo.

Prijedorski župnik Marijan Stojanović kaže da postoje podaci da je crkvu sagradio baš djevojčin otac i to na mjestu gdje se mladi par tajno sastajao.

- Prema legendi, koja se proširila u narodu i eto traje i danas, Marija Šmucer imala je i vanbračno dijete sa Mehmedom Kulašićem koji se zbog nesretne ljubavi kasnije nikada nije oženio. Zato je za nas katolike ovo svetinja i simbol zajedništva sa svim narodima ovog kraja bez obzira na vjeroispovijest, i zato smo crkvu u Rajkovićima ponovo izgradili i obnovili - kazao je Stojanović.

 

 

Biskup Komarica je rekao da je iskreno radostan, što je ponovo na ovom mjestu uz izgradnju crkve pobijedila ljubav.

- Radostan sam i zahvalan što sam svjedok da su ovdje ljubav i sloga pobijedili ono što je učinio manjak ljubavi i sloge u nesretnom ratu. Ovdje su se brojni katolici, a i oni koji to nisu, udružili kako bi izgradili bogomolju koja ih kroz vijekove ipak povezuje - kazao je biskup Komarica.

 

 U Rajkoviće je iz Ljubljane stigla i Helga Kambić, praunuka Karla Šmucera, koja je za obnovu crkve, donirala 20.000 evra.

- Ovaj obred i otvaranje kao i blagoslov crkve nikada neću zaboraviti. Ovo je naše porodično zdanje i na neki način sjećanje na moju djedovinu i porodicu od koje su ostala samo dva potomka - kazala je Helga.

Pored nje, budući da je za izgradnju crkve uloženo 180.000 KM, novac je, pored mnogobrojnih donatora, uložila i opština Prijedor 10.000 maraka za crkvu, a još 15.000 KM za elektrifikaciju tog područja.

Ministarstvo za izbjeglice RS

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS izdvojiće 24.000 KM za rekonstrukciju mosta i prilazne staze prema kapeli posvećenoj rođenju blažene djevice Marije u zaseoku Rajkovići u Kozarcu, javile su agencije.

U prisustvu velikog broja vjernika i predstavnika drugih vjerskih zajednica juče je u obnovljenoj kapeli služena sveta misa i blagoslov kapele, čemu je prisustvovala .

Foto: Giga

Hvala Caja.!! Ti si nas prozor Četvrtkom u naše malo misto..!!

Haris
Četvrtak