Izdvajamo

BISMILLAHIR-R-RAHMANIR-RAHIM

Hvala Allahu koji nas je blagodatima dini islama počastio, salavat i selam neka je na Muhammeda a.s., njegovom rodu, ashabima, našim šehidima i svim dobrim Allahovim robovima.
Poštovana braćo i sestre, drage džematije
Allah dž. š. je našu vjeru najljepšom učinio i sve propise radi čovjekove dobrobiti odredio. U ovim mubarek ramazanskim danima imali smo još jednom priliku da učinimo neko od plemenitih djela.
I zaista naše džematlije su ovom mjesecu pokazale spremnost da učine mnogo Allahu dž.š., dragih djela znajući da će On Svevišnji znati ih nagraditi iz svoje neizmjerne milosti.
Na samom početku mjeseca Ramazana pokrenuta je akcija kupovine krave našem džematliji Izetu Dergiću, i ta akcija je išla preko Fonda Solidarnosti, i uspješno je okončana za sedam dana. Skupljeno je ukupno 1875 KM, 90 EURA, 300 CH. Posebno se u ovoj akciji istakao džematlija koji je htio da ostane anoniman , jer je preuzeo na sebe odgovornost oko skupljanja novca i kupovine same krave.
U drugoj trećini Ramazana podijeljeno je 14 prehrambenih paketa pomoći najugroženijim porodicama našeg džemata. Ova akcija je isto tako išla preko Fonda Solidarnosti a sredstva su obezbjedile tri porodice našeg džemata, koje su me zamolile da ih ne spominjem javno. Ovo je bio jedan vid pomoći našim džematlijama slabijeg imovinskog stanja, da i oni osjete radost ramazana.

Vrijedna omladina sve servirala za iftar.

 

19.06.20017. ( 24 dan Ramazana ) održan je džematski iftar u našem džematu u kojem su učestvovale sve naše džematlije.
Jedna grupa njih je učestvovala novčano da bi se ovaj iftar uspješno organizovao, naš Nijaz Hrnić ( vlasnik restorana Laguna) je pravio kotlić, naš Almir Blažević ( vlasnik sur Sahara ) je obezbijedio 220 lepina za iftar dok su naše vrijedne džematlinke pravile slatko i pite.

 

U srijedu za mubarek noć Lejletu-l- kadr organizovan je program kojeg su izvela naša mektebska djeca, nakon programa klanjan je noćni namaz do sehura.
U četvrtak i petak bila je izložba slika vakufskih objekata na području MIZ Kozarac, gdje su naše džematlije imale priliku da se upoznaju sa historijatom svih naših džamija i da naša omladina nauči nešto novo o svojim vakufima.

I na kraju posebna radost za našu djecu predstavlja naša tradicionalna podjela halve koja je održana u subotu nakon ikindije namaza ispred naše džamije, zaista je bilo prelijepo vidjeti iskreni osmjeh na licu naše djece a povodom poklona koje su im obezbijedile sve naše džematlije.
Na kraju Allaha Svemogućeg molimo da nam primi sva naša dobra djela koja smo učinili u toku mjeseca Ramazana, te da nas učini iskrenim svojim robovima, i dobrotvorima.

Molimo Allaha dž.š., da nam podari dobro ovog i budećeg svijeta.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Imam džemata Hrnići:
Ajdin ef. Hrnić

 

Nismo stigli pobjeći prije čišćenja.

Za mlade da pojasnim šta je to čišćenje. To je kad vojska traži žive i koga nađu ubija, a ponekog su odvodili u logore.

Iz trapa smo slušali kad vojnici govore "Da mi ga je vidjeti živa, nož će mi zarđati".

Mi smo u skloništu (trapu) pokušavali ostati tihi u strahu da nas ne pronađu. Moj otac Bejdo i Asimov otac Vahid su bolovali astmu. U trapu koji je bio negdje 1,5 x 2,5m a visine nekih 90cm, a nas 13. Bilo je jako zagušljivo i kad se sjetim da smo i nuždu vršili tu, pitam se kako su njih dvojica uspjevali kašalj zabušavati. Ovo pišem i plačem...

Nijaz Huremović