Izdvajamo

Centralna bajramska svečanost u Kozarcu održana je u Šehidskoj Džamiji Kamičani, a svečanost je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mr. Amir ef Mahić.

Dvorište Šehidske džamije ispunili su vjernici iz Kamičana i drugih džemata ali i oni kozarčani koji žive širom cijelog svijeta. Oni su došli da bajramsku radost podijele u svojim džematima, kućama, sa familijom, komšijama i prijateljima.

Dvije fotke iz mog džemata Alići-Softići, a koje nisam uspio objaviti u priči: Podjela halve u džematima MIZ Kozarac, a obećao sam svojim džematlijama.

 Jučer zadnji dan Ramazana, pred Akšam odlazim u džemat Trnopolje gdje su mladi ovog džemata pripremili iftar za omladinu. Priča mi Mujaga ef Delić kako su mladi, iz njegovog džemata, vrijedni, složni i ponosan je na njih. Omladinski iftar je svake godine i to je već tradicija, zadnji dan Ramazana i oni se cijeli mjesec pripremaju i dogovaraju za tu zadnju noć mubarek mjeseca.

Takođe mladi hvale svog imama i pričaju da je on, Mujaga ef. uveliko zaslužan za ovu slogu, drugarstvo i kako mu nikad nije teško sa njima raditi, pomagati.

Zatim mi pričaju kako cijeli Ramazan imaju jednu kasu u koju stavljaju novac za ovaj iftar. Često puta se javi donator za ovaj omladinski iftar i mladima ostaje taj novac, a koji oni poslije iskoriste za ekskurziju. Hvale se kako su prošle godine išli u Sarajevo, naravno opet sa svojim imamom Mujagom ef. Ove godine, također imali su donatora i već razmišljaju o novoj ekskurziji u Mostar, Blagaj i Počitelj.

Ovdje je iftar nekako posebno svečan, radostan jer ispostilo se i sutra je Bajram.

U Trnopolju sam sa omladinom pojeo pola kebaba i sa ostatkom krenuo prema Kamičanima, u autu sam završio iftarom, gdje je bio još jedan džematski iftar:

Zadnji dan Ramazana i četvrti džematski iftar u džematu Kamičani. Donator ovog iftara htio je biti neznan, ali ipak uspjeli smo saznati da je to džematilja džemata Kamičani Edin Kevac sa svojom porodicom. Džematlija njih oko 100 zahvalini na obilnom iftaru.

Pored iftara, Amir ef je donio jednu veliku tortu, a povodom 15 godina službe u džematu Kamičani MIZ Kozarac.

"Ovih 15 godina upoznao sam dosta divnih ljudi u ovom džematu, bilo je i onih drugih, ali oni nisu vrijedni spomena. Meni je danas eto, kao što je ovaj iftar bio onako spontano, tako sam eto spontano sa Edinom dogovorio da ja pripremim ovu tortu simbolično sa ahmedijom da vas sa njom počastim, da zasladite uoči Bajrama i da na taj način zapamtimo ovo vrijeme koje je iza nas.

Ujedno da podjelite moju radost. Ja znam da su mnogi u džematu zadovoljni, jer da nisu davno bih ja bio negdje na drugom mjestu. Ova torta je skroman doprinos na ovom skupu od mene i moje porodice.
Ja sam ovdje zasnovao porodicu. Nisam otišao, želeći zadovoljstvo svoga rahmetli oca ostao sam i Allahu dragom zahvaljujem što sam poslušao svoga oca. Ovdje sam stekao svoje petero djece ovdje sam zajedno sa vama toliko lijepog proživio". Kazao je Amir ef Mahić.

Poslije iftara i kušanja torte, tačnu u 22.00 satu uslijedio je vatromet povodom završetka Ramazana i nastupajućih bajramskih praznika. ovdje sam pravio video.

Sabah namaz je klanjan u džamiji.

Amir ef Mahić je svim kozarčanima ovdje u Kozarcu, prijedorčanima i onima koji žive u inostranstvu čestitao Bajram, sa željom da ostanu vezani za rodni kraj i da budu saosjećajniji jedni prema drugima kako bi uzvišenom Bogu bili draži i bliži.

Poslije klanjanja Bajram namaza i čestitanja, uputili smo se prema Šehidskim mezarlucima, gdje su pristizali kozarčani iz ostalih džemata. Imami svih džemata IZ Kozarac proučili su Jasin i dovu za Šehide. Nebih se bavio brojkama prisutnih, nadam se da fotografija kaže sve.

https://www.youtube.com/watch?v=OhaujuyEWO0

 Već u 12.00 sati sam u Domu za starija lica „Enea“ u Kozaruši.

Srećem Doktora Škerića, došao da čestita Bajram stanovnicima i radnicima doma ENEA. Primjećujem da je omiljen kod stanovnika kao i radnika ovog doma.

Imam džemata Kozaruša Emil ef Velić došao da obiđe stanovnike ovog doma. Raduju se Bajramu i posjeti imama Emila ef.

Imam je poselamio sve stanovnike razgovarao sa njima. Direktor Forić se zahvalio, u ime svih stanovnika, na posjeti i izrazio nadu da će ovakvih posjeta biti i sljedećih Bajrama.

Zatim je stanovnicima doma priređen Bajramski ručak. Bajramskim ručkom je častio sin od jedne Rahmetlije koja je, prije preseljenja (prije smrti) živjela ovdje u ovom domu.

https://www.youtube.com/watch?v=gEifzRq8Ays

Ostatak prvog dana Bajrama proveo sam sa familijom, komšijama i prijateljima.

Kao svakog Bajrama tako i jutros prvi naši gosti su naše mlade komšije. Samkinu baklavu hvale, a ona sva sretna, pa ih tjera da uzmu još malo.

Još jednom:
Svim muslimanima svijeta upucujem iskrene cestitke

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN

Nijaz-Caja Huremović

Slijede fotografije koje sam danas pravio:

 

 

 

 

 

 

 

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."