Izdvajamo

Centralna bajramska svečanost u Kozarcu održana je u Šehidskoj Džamiji Kamičani, a svečanost je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mr. Amir ef Mahić.

Prostorije Šehidske džamije u Kamičanima su bile male za sve vjernike koji su došli da klanjaju Bajram namaz, dosta raje je ostalo vani da klanja. Došli su vjernici iz Kamičana i drugih džemata ali i oni kozarčani koji žive širom cijelog svijeta. Oni su došli da bajramsku radost podijele u svojim džematima, kućama, sa familijom, komšijama i prijateljima.

 

Sabah namaz je klanjan u džamiji.

Amir ef Mahić je svim kozarčanima ovdje u Kozarcu, prijedorčanima i onima koji žive u inostranstvu čestitao Bajram, sa željom da ostanu vezani za rodni kraj i da budu saosjećajniji jedni prema drugima kako bi uzvišenom Bogu bili draži i bliži.

Poslije klanjanja Bajram namaza i čestitanja, uputili smo se prema Šehidskim mezarlucima, gdje su pristizali kozarčani iz ostalih džemata. Imami svih džemata IZ Kozarac proučili su Jasin i dovu za Šehide.

 

Već u 10.30 sati sam u Domu za starija lica „Enea“ u Kozaruši.

 

Imam džemata Kozaruša Emil ef Velić došao da obiđe stanovnike ovog doma. Stanovnici doma se raduju Bajramu i posjeti imama Emila ef., a jedna žena reče: Naravno da sam sretna dočekah još jedan Bajram i Bogu hvala što je tako.


Imam je poselamio sve stanovnike razgovarao sa njima. Vlasnik doma Emir Dautović se zahvalio, u ime svih stanovnika, na posjeti i izrazio nadu da će ovakvih posjeta biti i sljedećih Bajrama.

 

Svratih kod Fatime Grabić 83 godine, da čestitam Bajram. Sama je i izašla da vidi gdje su joj ovce. Obradovala se kad me vidjela i nije mogla suze da sakrije. Malo poslije stigla je i djevojka koja je redovno obilazi i pomaže.


Ostatak prvog dana Bajrama proveo sam sa familijom, komšijama i prijateljima.

 

Kao svakog Bajrama tako i jutros prvi naši gosti su naše mlade komšije. Samkinu baklavu i kolač hvale, a ona sva sretna, pa ih tjera da uzmu još malo.

Nijaz-Caja Huremović

.be">

"U svojoj sam sobi našao odgovor na pitanje: koji je ključ uspjeha? Plafon mi kaže da je ambicija visoka, prozor mi reče pogledaj svijet, sat reče da je vrijeme zlato, ogledalo mi reče: ne sudi nikoga po vanjštini, vrata mi rekoše: gurni jako da bi dostigao svoj cilj, i na kraju, pod mi reče: ostani skroman, ti si samo stvorenje."

Meša Selimović