Izdvajamo

Sinoć je KUD"Kozara" ugostio KUD "Sarajevo" iz Friedrishafen Njemačka i predstavnike KUD-a "Behar" iz Tešnja. Ova tri KUD-a su nam, na školskom igralištu u Kozarcu, priredili izuzetno lijepe nastupe pred par stotina gledalaca.
Gledaoci oduševljeni nastupima svih učesnika.

Izet Musić koreograf, za kozarac.eu, ističe da su oni jako mlado društvo, osnovano 2016. i da su zadovoljni sa večerašnjim nastupima, a naročito sa brojem publike.
Ismet, iz Čarakova, mi dalje priča: "KUD "Sarajevo" iz Friedrishafen Njemačka, dobili smo ime Sarajevo jer je grad u kojem živimo pobratio se sa Sarajevom. Osnovani smo prošle godine 2016. i imamo jako mlade članove njih 60, a dolaze iz svih krajeva BiH i Srbije (Sandžak). Starosna dob članova društva je od 6 godina pa do 22 godine.

Ja sam Izet Musić iz Čarakova Prijedor i koreograf sam u ovom KUD-u, a moja pomoćnica je Anita Musić takođe iz Čarakova.

Došli smo u BiH, Kozarac, u četvrtak 15.06., zatim smo u petak bili gosti kod Udruženja žena "Mladost" Čarakovo. Petak uveče smo nastupali u Sanskom Mostu, gdje su nas takođe lijepo dočekali.
Mi i dalje želimo da sarađujemo sa KUD "Kozara", kao i sa ostalim KUD-ovima u BiH.
Na ovoj mini turneji, sa nama su bili i članovi prijateljskog KUD-a "Behar" iz Tešnja".

Poslije nastupa na školskom igralištu u Kozarcu, svi učesnici su nastavili druženje uz zajednički iftar.
Danas odlaze nazad u Njemačku.

Nijaz-Caja Huremović

 

Kahrimanović kaže kako je teško procijeniti koliko je trenutno stanovnika u Kozarcu. "Negdje oko 8.000. Prije rata živjelo je ovdje blizu 25.000 stanovnika, od kojih je 95 posto bilo bošnjačko stanovništvo. Zato smo toliko i stradali. Sve kuće, svi objekti, sve je u Kozarcu bilo porušeno. Po zadnjem popisu ima nas oko 20.000."