Izdvajamo

Ambasador BiH u Pakistanu Sakib Forić predao je akreditivna pisma predsjedniku Pakistana Mammon Hussainu.
Nakon ceremonije predaje akreditivnih pisama, ambasador Forić je u srdačnom razgovoru koji je održan u predsjedničkoj palači, prenio pozdrave članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora sa predsjednikom Pakistana, ambasador Forić je akcenat stavio na ekonomsku saradnju dvije zemlje, posebno u oblasti namjenske industrije, koja zaostaje za bilateralnom saradnjom. Predsjednik Pakistana se složio sa iznesenom konstatacijom, te naglasio da obje zemlje trebaju uložiti vise napora kako bi se nivo ekonomske saradnje podigao na visi nivo, uz napomenu da se formiraju zajedničke komisije iz svih mogućih oblasti međusobne saradnje.

Ambasador Forić je u ime Predsjednistva Bosne i Hercegovine pozvao predsjednika Pakistana da posjeti Bosnu i Hercegovinu, a predsjednik Pakistana je istakao da bi trebalo raditi na realizaciji predviđenih posjeta sa naše strane koje još nisu realizovane.

Predsjednik Pakistana je zaželio dobrodošlicu ambasadoru Sakibu Foriću i istakao da Pakistan gaji vise nego prijateljske odnose prema Bosni i Hercegovini.

Klix.ba

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.