Izdvajamo

Juče 15.09.2016.godine povodom bajramskih praznika Udruženje Žena Kamičani, su posjetili dom za starija i iznemogla lica "ENEA" u Kozaruši. Žene su došle da stanovnicima doma čestitaju Bajram, a samim tim su usrećili i razveselili stanovnike doma. Dočekani su sa oduševljenjem svih, kako stanovnika tako i radnika ovog doma.



Direktor doma, Smail Forić je poželio dobro došlicu ženama iz Kamičana. U izjavi za Kozarac.eu naglasio je: Ovo je već tradicija i ovaj dom je postao obilježje Kozaruše i Kozarca. Ne zaboravljaju nas od medžlisa, osnovne škole, udruženja žena redovno nas posjećuju za Bajram, 8. mart pa i za novu godinu.Tako da je to sad neka redovnost koja nas veseli i naše stare koji su naši stanovnici.



Aldijana Džonlagić Jauzović kaže za Kozarac.eu: Došli smo, u sklopu naši redovnih aktivnosti, u posjetu starijim licima. Ovo radimo redovno za bajramske praznike, pa tako i ovaj Kurban Bajram. Takođe da ih malo razveselimo i razbijemo tu neku monotoniju u domu koju ponekad imaju. Njima je drago, neki nas prepoznaju od prošlih obilazaka vide im se osmjesi na licima, a i nama je drago što smo tu.
Nastavit ćemo obilaskom ovog doma i stanovnika u domu.



Mene su prepoznali i već na ulazu zapitkuju hoću li ih slikati, hoće da pozdrave svoje. Naravno da sam odmah uzeo kameru i počeo da snimam i razgovaram sa rajom iz doma.



Jedna žena nije htjela pred kameru ali me strogo pogledala i rekla da poselamim cijeli svijet, a ona bi to rado sama rekla ali se boji da će zaplakati pa neće pred kameru.
Pozdrav cijelom svijetu od stanovnika doma ENEA iz Kozaruše.

Nijaz-Caja Huremović

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.