Izdvajamo

U subotu, 1. Aprila, ekipa Uduženja za podršku i razvoj sportskog turizma „Avantur“ krenula je u još jednu avanTuru. Odredište je bila planina Velež, a učesnici pohoda nisu znali koji vrh penju, već su dopustili vodičima da ih predvode i ugodno iznenade. Planina Velež, nalazi se u istočnoj Hercegovini, istočno od grada Mostara i rijeke Neretve. Ova hercegovačka ljepotica idealna je za ljubitelje planinarenja, alpinizma i penjanja uz litice.

Do vrha Brasina (1897 m/nv) naša ekipa stigla je zapadnom stranom planine, sa koje se proteže veličanstven pogled na doline rijeka Neretve i Bune, samim tim i na grad Mostar. Nebo bez ijednog tračka oblaka, umjerena temperatura i odlično raspoloženje naših planinara bilo je sve što nam je potrebno za još jednu avanturu. I tokom ove ture, „Avantur“ je dao doprinos akciji „oČistimo planine – oČistimo prirodu – oČuvajmo Bosnu i Hercegovinu“ čisteći stazu kojom su prošli od smeća koje tu stoji čak i godinama, a zasigurno tu ne priprada.


Vodič i fotograf Muamer Drugovac kazao je da je Velež jako interesantna destinacija za planinare iz regije Sarajeva, jer se ne posjećuje tako često, a sa vrha se pruža prelijep i drugačiji pogled na okolne planine. Svakako, ovakve ture se realizuju u skladu sa objektivnim faktorima, jer treba uzeti u obzir vremenske uslove, obezbjediti se sa vodom za piće, poznavati teren i niz drugih planinarskih pravila.

Piše za "Avantur": Sumeja Muhić

 

Juče smo živjeli zajedno,

danas smo pouka jedno drugom

- Mustafa Širbić