Izdvajamo

Danas su učenici "Uddevalla gymnasie" iz Uddevalla, država Švedska boravili u domu za starija lica "ENEA" u Kozaruši. Oni su došli na studijsko putovanje, sa ciljem da upoznaju rad staračkih domova u BiH. Za učenike upoznavanje sa radom staračkih domova u BiH, a za domaćine radost jer su izabrali njiov dom.


 "Evo i danas se potvrđujemo kao starački dom koji na neki naćin ima šta pokazati i naćin na koji radimo ovako smo već etablirani.Drago mi je da je ovako lijepa, mlada ekipa došla iz Švedske da pogleda nas. Da provedu jedno vrijema kod nas, da vidi kako mi radimo i u kakvim jesmo uslovima ovdje na ovom području Bosne i Hercegovine. Hvala im što su nas obišli i pozivamo ih da nam dođu i sljedeće godine" Kazao je, za Kozarac.eu direktor Forić.


"Ovdje smo došli sa učenicima "Uddevalla gymnasie", koji studiraju medicinu i bit će medicinski tehničari. Ovaj naš dolazak je početak naše saradnje i nadam se da ćemo ubuduće redovno dolaziti. Moji utisci su pozitivni i mnogo liče Švedskom sistemu, lijepo je, dobili smo dobre informacije i vidim da se radi po zapadnom sistemu" Kazao je, za Kozarac.eu, Direktor škole Gospodin Johan Romberg.



Učenici iz Uddevalla, grada koji je oko 80 kilometara udaljen od Göteborga, su bili jako znatiželjni i pored toga što se nisu mogli sporazumjeti sa stanovnicima doma.
Kako su bili u vrijeme ručka htjeli su da oni posluže ručak svim stanovnicima doma, a takođe da sjede sa njima, da se fotografišu, razgovaraju malo pantonimom jer prevodilac nije stizala kod svakog.

Stanovnici su bili oduševljeni ovom posjetom iz Švedske, smijali se pokušavali na sve načine da kontaktiraju sa mladima iz ove Skadinavske države.

Nijaz-Caja Huremović

https://www.youtube.com/watch?v=vfzahPqWc1s


 

 

Ubili mi dajdu, ubili i njegovog sina. Ubili sve moje jarane, komšije,prijatelje. Zapalili moju kucu, a i kuce svih mojih dragih. Silovali naše majke,sestre, rodice,žene.

Necu i ne mogu im ni  oprostiti ni zaboraviti.

Ali eto život je kao rijeka,tece i ne zaustavlja se.