Izdvajamo

Danas, 09.05. je "Dan pobjede nad fašizmom" i u Republici Srpskoj je neradni dan. Ujedno danas je i "Dan Logoraša Bosne i Hercegovine".



Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana logoraša Bosne i Hercegovine, predstavnici "Regionalnog saveza logoraša regije Banja Luka" sa svojim članicama Udruženje logoraša “Prijedor 92”,UL “Kozarac” i UL "Bosanski Novi" su posjetama bivšim prijedorskim koncentracionim logorima i Masvonoj grobnici u Kevljanima željeli odati počast svim logorašima koji su stradali kao žrtve fašizma Drugog svjetskog rata, te prijedorskim logorašima i svim logorašima iz Bosne i Hercegovine koji su stradali tokom prošlog rata 1992.-1995.



"Došli smo ovdje da obilježimo Dan logoraša i Dan pobjede nad fašizmom iako fašizam 1945.u Prijedoru i BiH nije pobjeđen. To smo mi logoraši najviše osjetili 1992. godine, na svojoj koži" kazao je Mirsad Duratović za Kozarac.eu.


"Spomenik, u Trnopolju, palim srpskim borcima smatram kao jednu provokaciju, jer nije primjereno da je ovakav spomenik u prostoru bivšeg logora" kazala je Nusreta Sivac za Kozarac.eu.

Ovaj datum, koji je zapravo Dan pobjede nad fasizmom, uzet je
simbolično kao Dan logoraša, kako bi svijetu pokazali da fašizam još živi i postoji.
Danas mnogi tvrde da su antifašisti. Slušajući mnoge političare i njihovo hvalisanje kako su oni antifašisti,
 nikako da shvatim ko su stvarno antifašisti. Imam osjećaj da će za par godina logoraši biti fašisti, a oni koji su nas tjerali u logore tamo maltretirali i ubijali, bit će slavljeni kao antifašisti.



Nikada ne smijemo zaboraviti zločine i stravična mučenja nas logoraša i o tome moramo svakodnevno pričati mladim naraštajima.

Nijaz-Caja Huremović

.be">

"Srpski narod nije kolektivno kriv za zločine i otuda ima odgovornost da se od njih javno ogradi i to djelima. Zato su neizmjerno važne aktivnosti “Žena u crnom”, grupe “Četiri lica Omarske” iz Beograda ili Udruženja “Kvart” iz Prijedora"

kaže Mujagić za Avaz.ba