Izdvajamo

U nedjelju je u gradu na Vrbasu održan treći Banjalučki polumaraton. Trku je otvorio gradonačelnik Igor Radojičić, istakavši da broj učesnika i kvalitet takmičenja rastu svake godine.

Pet hiljada učesnika iz 50 zemalja svijeta takmičilo se u polumaratonu, štafetnoj trci i "trci zadovoljstva".

Jedna od učesnica današnjeg takmičenja bila je i Nudžejma Softić, djevojka kako se danas popularno kaže "s hidžabom", kojoj je ovo drugi put da trči u Banjaluci, kazala je u razgovoru za N1.

"Prošle godine sam prvi put trčala, inače sam iz Kozarca, i to učestvovanje mi je značilo iz više razloga. Bilo je vrijeđanja i psovanja, ali bilo je i pozitivnih reakcija. Ove godine sve je bilo savršeno i pored mene su trčale još tri pokrivene djevojke", otkrila je Softić koja je pohvalila dobru organizaciju polumaratona.

Ona je kroz ciljnu dionicu protrčala noseći zastavu BiH. Na pitanje zašto je to uradila, Softić je kazala da bilo gdje da učestvuje nosi zastavu BiH, pa zašto to ne bi uradila i u svojoj državi.



"Znači mi da nosim svoju zastavu. Doživljavam to kao da na ovaj način nešto radim za državu i uvijek nosim zastavu bilo gdje da učestvujem, u BiH ili van nje. Iako su mi ranije neki govorili da možda ne bi trebala nositi zastavu u Banjaluci jer bi moglo ispasti da provociram, odgovorila sam im da nosim državnu zastavu, zastavu svih nas. Zašto bih pravila izuzetak u vlastitoj državi kada nosim zastavu i vani? Drago mi je što nisam kukavica", objasnila je hrabra djevojka.

Ova visokoobrazovana žena, inače profesorica bosanskog jezika, trčala je i maraton u Beogradu.

"Bila sam prva žena sa hidžabom u historiji beogradskog maratona. Nigdje nisam imala veću podršku nego tamo. U cilju me je dočekao beogradski muftija Abdulah Numan. Tada su me obuzele emocije, a on me je onako očinski zagrlio", sjeća se Softić.

Svojom borbom protiv diskriminacije, ali i promocijom sporta, uticala je na čak sedam kolega iz Al Jazeere da počnu trčati maraton.

Inače, stazu dugačku 21 kilometar najbrže je, za sat i 4 minute, istrčao Kenijac Samuel Naibei Kiplimo, dok je u ženskoj konkurenciji pobijedila srbijanska atletičarka Olivera Jevtić.

Najbolje plasirani atletičar iz BiH bio je šestoplasirani Srđan Samardžić.

ba.n1info.com

Budi ti ta osoba zbog koje - kada je ljudi vide - kažu - na dunjaluku ima još dobra, nije sve umrlo!