Izdvajamo

Prijedorčanka Nusreta Sivac, preživjela logorašica Omarske, jučer ujutro vratila se iz Berlina, gdje joj je, nakon konferencije u Bundestagu koja se bavila seksualnim nasiljem u konfliktu, uručeno izuzetno značajno priznanje - nagrada za ljudska prava organizacije Hawar.help.

Čast i privilegija

Nagradu joj je lično uručila Duzen Tekal (Tekkal), osnivač i predsjednica Hawar.helpa, a o značaju samog događaja dovoljno govori i podatak da je konferenciji prisustvovala njemačka kancelarka Angela Merkel te brojne druge istaknute svjetske ličnosti, među kojima i aktivistkinja u borbi za ljudska prava i bivša supruga Mika Džegera (Mick Jagger), frontmena "Rolling Stonesa", Bjanka Džeger (Bianca Jagger).


Sivac, Bjanka Džeger i Rašo: U društvu aktivistkinje u borbi za ljudska prava i bivše supruge Mika Džegera
 
- Imala sam tu čast i privilegiju da jedina budem iz Bosne i Hercegovine i u popriličnoj minutaži, kroz svoja iskustva i dosadašnja svjedočenja pred sudovima, ispričam svoju priču. Na konferenciji je bila i kancelarka Merkel, zatim dr. Pramila Paten (Patten), specijalna predstavnica UN-a za pitanja seksualnog nasilja u sukobima, te Bjanka Džeger. Osim mene, ovo veliko  priznanje dobila je još jedna žena, Salva Rašo, jezuitkinja, preživjela žrtva Islamske države - prenijela je jučer Sivac za “Dnevni avaz”.

Prepuna je utisaka zbog priznanja koje je dobila za svoj rad i borbu za istinu i pravdu.

Pažnja medija

- Priznanje je vrednovanje svega onoga što radim evo već 25 godina otkako sam uspjela izaći iz pakla Omarske. Počastvovana sam izuzetno što sam prisustvovala jednom takvom eminentnom skupu, gdje sam imala priliku govoriti o svemu tome - kaže nam ova hrabra žena.

Posebno ju je dojmio susret s njemačkom kancelarkom Merkel, za koju kaže da je „vrlo jednostavna i neposredna“.

- Sjedile smo zajedno u istom redu, a poslije se i družila s nama. Čestitala je meni i Salvi na nagradi koju smo dobile. Merkel zaista ostavlja dojam snažne žene. Mislim da je ona prava žena na pravom mjestu - opisuje Sivac i dodaje kako su njemački mediji poklonili ogromnu pažnju ovom događaju.


Sivac s nagradom: Prije dva dana vratila se iz Berlina (Foto: D. Stojnić)

Žene godine

Nusreta Sivac veliko priznanje dobila je i 1996. godine u Americi. Tada je nju i Jadranku Cigelj, nakon dvomjesečne turneje po SAD koju je organizirao “Amnesty International” s tematikom ratnih zločina u BiH, “MS Magazine” proglasio ženama godine. Sivac i Cigelj bile su među 37 žena zatočenih u zloglasnom prijedorskom logoru Omarska

Avaz

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...