Izdvajamo

28.juna 2017.godine, na poziv NJ.E. gospođe Maureen Cormack, Ambasadorice SAD u BiH, na svečanoj večeri u rezidenciji Ambasorice SAD prisustvovao je i Enes Kahrimanovic. Enes, kao jedan od dvadesetak uspjesnih Bosanaca i Hercegovaca, je pozvan da razgovara o mogućnostima intenziviranja dijasporskih investicija u BiH, preprekama na koje dijaspora nailazi tokom investicionog procesa u BiH, te o načinima njihovog uklanjanja.

Na samom početku večere, prisutni su od strane NJ.E. gospođe Cormack upoznati da je Američka Vlada odlučila da snažno podrži privlačanje dijasporskih investicija. Kako je rečeno, Ambasada SAD u BiH će, kroz svoju razvojnu agenciju USAID, u ovom nastojanju financirati petogodišnji projekat koji će isključivo imati za cilj da intenzivira dijasporske investicije. Vlada Švicarske je također pokrenula sličan projekat, što nam govori da je donatorska zajednica u BiH prepoznala značaj i ulogu bh.dijaspore u sveukupnom razvoju BiH.

Da nije sve tako sivo i strašno kako nam se svakodnevno servira u mnogim medijima u BiH, ispostavilo se kroz priču osoba koji su bili prisutni na večeri. Interesantno je da su na druženju bili zastupljeni gotovo svi sektori i regije u BiH. Tako su bile prisutne osobe iz Bijeljine, Trebinja, Capljine, Gradiške, Kozarca, Sarajeva, Prijedora, Travnika i Goražda, i to iz sljedećih sektora: metalnog, tekstilnog, poljoprivrednog, ugostiteljiskog, IT, građavinskog, turističkog i prehrambenog. Prisutni su govorili o svojim uspjesima i rezultatima. Kompanije koje oni vode proizvode vrhunske proizvode na svjetskom nivou, te se proizvodi sa BiH oznakom napuštaju njihove kompanije nalaze sve od svemira (NASA) do najskupljih automobila na svijetu..... od poznatih klinika u SAD do trpeza na evropskim dvorovima. Svi oni su do juče živjeli u inostranstvu, dok se danas broje među najuspješnije poslodavce u BiH koji su otvorili na hiljade radnih mjesta, generirali dodatne prihode lokalnim samoupravama tako što redovno ispunjavaju svoje obaveze prema državi i društvu, ali uveli i nove tehnologije i nove načine poslovanja u sredinama u kojima posluju.

Bh.dijaspora ima ogromnu snagu, znanje i moc koju treba iskoristiti i usmjeriti u pravom smijeru kako bi najlakse doslo do rezultata i cilja kojem svi tezimo, a to je prvenstveno uspjeh na poslovnom planu, pomješan sa emocijama i željom za povratak svojoj kući i pomoć svojoj zemlji i njenim narodima. Jedino sami sebi mozemo pomoci kao bi buduca pokoljenja zivjela u miru sreci i blagostanju. Neocekujmo to od drugih. Rekao mi je moj sagovornik. ;-)

Nedavno je, upravo od strane uspješnih dijasporskih investitora iz kozaračkog kraja, formiran i Biznis Centar Kozarac (BCK). BCK je dio Grupacije Naša Perspektiva koja već 7 godina uspješno involvira bh.dijasporu u razvoj BiH. BCK djeluje po principu one-stop shopa te će nastojati da postane nezaobilazna tačka poslovnoj dijaspori pri uspostavljanju i širenju poslovanja unutar BiH i bitna tačka domaćim privrednicima pri širenju poslovanja u saradnji sa poslovnom bh. dijasporom. Ideja za uspostavljanje Centra je nastala nakon što je uočeno da većina članova poslovne bh. dijaspore prilikom uspostavljanja preduzeća odustane od svoje namjere zbog nedostatka funkcionalnih mehanizama podrške u BiH. Centar na jednom mjestu pruža svu neophodnu podršku poslovnoj bh. dijaspori i domaćim privrednicima kroz pružanje opštih informacija, različitih usluga podrške pri investiranju, usluga poslovnog povezivanja (B2B) te usluga poslovnog planiranja i savjetovanja.

Centar će se i zvanično predstaviti javonsti na Prvom poslovnom skupu kozaračke dijaspore. Skup će se održati 25.07.2017 u Etno selu BK OAZA u Kozarcu (Kamičanima), koja sama spada u uspješne dijasporske investicije. Skup ima za cilj da:

1. Stimulira investicije od strane bh. dijaspore u BiH,

2. Stimulira poslovnu saradnju (B2B) između domaćih kompanija i kompanija čiji su vlansici, ili u kojima radi, bh. dijaspora.

Skup je podržan kako od strane Američke, tako i od strane Švicarske Vlade te nudi jedinstvenu priliku domaćim privrednicima i ostalim razvojim akterima u BiH da se susretnu sa najuspješnijim privrednicima bh.porijekla koji svoje trenutno prebivalište imaju van BiH. Na skupu se prezentiraju brojni investicioni projekti, mogućnosti poslovnog povezivanja (B2B), te iskustva drugih zemalja u radu sa dijasporama, itd. Sa osobama koji su popunili online Anketu za uspostavljanje poslovne saradnje i investiranje (B2B) uradiće se follow-up u cilju realizacije željene investicije ili poslovne saradnje. Prijavu za skup je moguće izvršiti ovdje: https://goo.gl/forms/1R1zj80hZ0fBLpza2

O DIJASPORI

ZNAČAJ DIJASPORE U SVIJETU

Svjetska banka je svom izvještaju iz 2013. godine procjenila da 250 miliona osoba, oko 4% ukupne svjetske populacije, živi i radi van zemlje rođenja. Zajedno sa svojim potomcima, ti migranati ostaju vezani za svoju zemlju porijekla i čine dijasporu. Tih 250 miliona osoba godišnje zaradi 2,3 biliona dolara, što premašuje BNP Ujedinjenog Kraljevstva, šeste po veličini svjetske ekonomije. Novčane doznake koje članovi zajednice dijaspore svake godine šalju svojim familijama i prijateljima ubjedljivo nadmašuju sveukupnu finansijsku podršku razvojnim zemljama u svijetu. U 2016. godini novčane doznake su na globalnom nivou iznosile 575 milijardi dolara, dok se procijenjuje da dijaspora godišnje uštedi dodatnih 500 milijardi dolara.

ZNAČAJ BH. DIJASPORE

Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, van zemlje živi oko 2 miliona osoba koje vode porijeklo iz BiH, što u odnosu na broj stanovnika u zemlji predstavlja jednu polovoinu njene ukupne populacije.

Osim brojnosti, dijaspora je važna i zbog potencijalnog priliva finansijskog kapitala u zemlju. Dijaspora u zemlju šalje gotovo 2 milijarde američkih dolara godišnje što čini oko 14% ukupnog bruto društvenog proizvoda (BDP) BiH. Ovo BiH svrstava na peto mjesto među 20 vodećih zemalja u svijetu prema obimu novčanih doznaka migranata u odnosu na BDP. Procjenjuje se da još toliko stiže putem neformalnih kanala, dok dijaspora tokom ljetnih mjeseci također pomaže ugostiteljsku djelatnost, privatne zubarske ordinacije, frizerske salone, sektor građevine, itd. Zaključno možemo reći da dijaspora već godinama održava bh. ekonomiju.

NEISKORIŠTENOST BH. DIJASPORE

Iako je bh. dijaspora u proteklim godinama dokazala da je, na jedan ili drugi način, spremna da da svoj doprinos ekonomskom razvoju BiH, neophodno je istaći da razvojni potencijal za ovu grupu i dalje uglavnom ostaje neiskorišten. Biznis Centar Kozarac i Grupacija Naša Perspektiva su prepoznali da se neangažovanjem ove populacije, u BiH propuštaju mogućnosti značajnog uticaja na razvoj. Biznis Centar Kozarac i Grupacija Naša Perspektiva, zajedno da svojim partnerima, nastoje da osmisle

kreativne mehanizme kao što je Prvi poslovni skup kozaračke dijaspore, Globalna razvojna mreža bh.dijaspore, te Biznis centar bh.dijaspore koje omogućavaju lakši protok finansijskih resursa dijaspore prema BiH u cilju njenog ubrzanog ekonomskog razvoja.

DIJASPORA I INVESTICIJE

Dijaspora se do sada dokazala kao bitan ulagač u svoju zemlju porijekla, i neke od najznačajnijih investicija u BiH realizirane su od strane, ili uz pomoć, članova zajednice dijaspore. Kroz ove investicije, otvoreno je na stotine novih radnih mjesta, generirani su dodatni prihodi lokalnoj samoupravi i, na kraju, uvedene su nove tehnologije i novi načini poslovanja u lokalnim kompanijama. Neke od primjera dobre prakse su kompanije „Austronet“ i „Arifagić Investment“ iz Prijedora/Kozarca, „Bontex“ iz Maglaja, „Popovo Polje“ iz Trebinja, „Zinkteknik“ iz Mostara, „Prostor“ iz Sarajeva, i mnoge druge.

GRUPACIJA NAŠA PERSPEKTIVA

Grupacija je oformljena 2016. godine i ima za cilj da involvira bh.dijasporu u ekonomski razvoj BiH. Pristup koji se primjenjuje je jedinstven ne samo da u BiH, već i u svijetu.

Grupaciju čine:

· NVO Naša Perspektiva

· Globalna razvojna mreža bh. dijaspore

· Biznis centar bh. dijaspore

o Biznis centar Kozarac

· Biznis forum bh. dijaspore – BhdiaForposlovnom skupu kozaračke dijaspore

"Srpski narod nije kolektivno kriv za zločine i otuda ima odgovornost da se od njih javno ogradi i to djelima. Zato su neizmjerno važne aktivnosti “Žena u crnom”, grupe “Četiri lica Omarske” iz Beograda ili Udruženja “Kvart” iz Prijedora"

kaže Mujagić za Avaz.ba