Izdvajamo

Na današnji dan prije 25 godina, 9.jula 1992.godine, ubijen je najveći sportista svih vremena u Prijedoru I široj okolini. Jedan od najvećih sportista prošlog stoljeća Bosne I Hercegovine, Fikret Hodzić. Danas smo posjetili njegov mezar.

Fikret Hodžić, istinska legenda bosanskohercegovačkog Bodybuildinga.

Fikret je do 39. godine života imao svijet na dlanu. Najbolji bilder ovih prostora do početka devedesetih, osvojio je doslovno sve što se u ovom sportu može osvojiti.
Petnaest uzastopnih titula prvaka bivše Jugoslavije, bio je prvak Mediterana, vicešampion Evrope i treći u svijetu u srednjoj kategoriji.
A onda je u julu 1992. godine ubijen. U neposrednoj blizini porodične kuće, u istom onom Trnopolju koje je Fikret sportom proslavio.

Posmrtni ostaci Fikreta Hodžića pronađeni su u masovnoj grobnici u januaru 2009. godine, a sahranjen je tek 20. Jula 2009. godine.

Ipak, njegova djela i dubok trag koji je ostavio u takmičarskom bodybuildnigu naše zemlje ostaju da žive i dalje.
Da Fikret nije zaboravljen dokaz su njegovi prijatelji iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a koji su juče posjetili njegov mezar da obilježe 25 godina od ubistva legende.


Predsjednik BB "Fikret Hodžić" S.Most, Emir Nadarević naglašava da je njegov idol Fikret doprinio da se čuje za Trnopolje, Kozarac i Prijedor u cijelom svijetu.

Na obilježavanje su pristigli njegovi prijatelji iz Kozarca, Prijedora i Sanskog Mosta.
Lijepo je bilo slušati priče, dosjetke i iskustva koja su Fikretovi prijatelji doživljavali sa njim. Volio je puno da radi ali i da se druži sa rajom. Bili su veliki prijatelji i ostali su veliki poštovaoci kozaračke legende.

Kratka sportska biografija Fikreta Hodžića:

Fikret se bodybulidingom počeo baviti 1973. godine, da bi od 1976. pa do 1991. godine, punih 15 godina uzastopno, branio titulu bodybuilding prvaka Jugoslavije.

Uz velike uspjehe u zemlji, on je redao podvige i na međunarodnoj sceni.

1981.
European Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 2nd
World Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 3rd

1982.
European Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 5th
World Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 4th

1986.
European Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 4th

1987.
Mr Universe - NABBA, Short, 6th

1989.
World Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 13th

Da priča o rahmetli Fikretu osim među Kozarčanima jos uvijek traje i među ljubiteljima bodybildinga, na brojnim forumima i internet stranicama, čak i u Srbiji.

Nijaz - Caja Huremović

https://www.youtube.com/watch?v=UtCy_QwixDI

 

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak