Izdvajamo

Dragomir Šaponja nalazio se na optužnici koju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju formirao u predmetu „Meakić i drugi“. Njegovo procesuiranje od Tužilaštva BiH tražila su mnoga udruženja preživjelih logoraša iz Prijedora.

Piše: Semir Mustafić

Dragomir Šaponja trenutni je komesar za Kup takmičenje BiH u Rukometnom savezu BiH, potpredsjednik Upravnog odbora Rukometnog saveza Republike Srpske, predsjednik Regionalog rukometnog saveza Prijedor i delegat u Skupštini RS BiH.

Međutim Dragomir Šaponja nalazio se na optužnici koju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju formirao u predmetu „Meakić i drugi“. Zajedno s njim na optužnici se nalazilo još 18 osoba. Svi su pripadali srpskim snagama koje su od maja do oktobra 1992. godine okupile više od tri hiljade bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, zatvorile ih u neljudskim uvjetima u logoru Omarska, gdje su ih ubijali, seksualno zlostavljali, tukli i na druge načine mučili, piše u optužnici.

„24.1. na dan ili oko 10.06.1992, Zoran Žigić, Dušan Knežević, Dragomir Šaponja i Nikica Janjić otišli su u logor Omarska. Žigić, Knežević, Šaponja i Janjić nisu bili redovni stražari logora, ali im je bio dozvoljen pristup u logor kako bi ubijali, tukli ili na druge načine fizički zlostavljali zatvorenike. Toga su dana odveli četiri zatvorenika iz logora Omarska, Emira Beganovića, Rezaka Hukanovića, Asefa Kapetanovića i Šefika Terzića, u “bijelu kuću” i teško ih pretukli. Optuženi su koristili metalne palice i kablove, nož, šake, a žrtve su udarali i vojničkim čizmama.“ navodi su iz optužnice.

Poslije toga ime Dragomira Šaponje misteriozno nestaje u izmijenjenoj optužnica u predmetu „ Meakić i drugi“ 2001. godine. Ni u konsolidovanoj optužnici protiv „ Meakića i drugih“ 2002. godine, nije bilo njegovog imena.

Predmet „Meakić i drugi“ proslijeđen je iz Haga na procesuiranje Sudu BiH u maju 2006. godine. Sud BiH 2008. godine osudio je Željka Meakića na 21, Momčila Grubana na 11, a Duška Kneževića na 31 godinu zatvora za zločine protiv čovječnosti u logorima “Omarska” i “Keraterm” u Prijedoru.

 

 Rezak Hukanović žrtva logora Omarska u razgovoru za Žurnal prisjeća se stravičnih slika iz „Bijele kuće“ i potvrđuje da je tamo bio i Dragomir Šaponja:

„Zoran Žigić zvani Žiga i Dušan Knežević zvani Duća, jednom prilikom tukli su mene i Šefika Terzića u „Bijeloj kući“. Nakon toga mnogo smo krvarili i nakon što smo uklonili tu krv sa sebe i vraćeni u iste prostorije. U tim prostorijama pojavio se Dragomir Šaponja koji je zasukao nogavicu na pantalonama da mi pokaže ranu. Pošto smo bili u, kako su ga oni zvali „psećem položaju“, udario me čizmom po licu i smrskao mi cijeli nos. Te posljedice trpim i danas.“

 

 Šefik Terzić također svjedoči za Žurnal o nečovječnom postupanju prema njemu i njegovim prijateljima u „Bijeloj kući“:

„Dragomir Šaponja me tukao i premlaćivao u „Bijeloj kući“, ne mogu da vjerujem da osoba može biti takva zvijer. Prije toga sam poznavao i njega i njegovog oca. Ružan osjećaj je kada vidite takvu osobu da slobodno šeta gradom, a nadležne instuticije u BiH ga nikada nisu procesuirale.“

Šaponja je dobar prijatelj predsjednika RS Republike Srpske Zdravka Miličevića, a Miličević se zalaže da Šaponja dobija naknadu kao direktor lige u iznosu od 800KM, a to bi bilo moguće nakon što RS BiH dobije poreski broj, tvrdi izvor Žurnala blizak RS-u BiH.

Nekadašnja legenda RK Borac iz Banja Luke Miro Bijelić u razgovoru za Žurnal kaže da mu je Šaponja slao prijeteće poruke, kada je Bijelić pisao o njegovoj nekompetentnosti.

„Ja mislim da on nema ni osnovnu školu. Miličević ga je uvukao u Upravni odbor RS RS-a. Pisao mi je uvredljive poruke i prijetio, rekavši da ne zaboravim da je on bio svjedok u Hagu u slučaju Miroslava Kvočke.“

 

Također, Vojislav Rađa nekadašnji selektor Rukometne reprezentacije BiH i predsjednik Skupštine RK Doboj nije bio za imenovanje Šaponje u strukture RS BiH ni RS RS-a.

„Regionalni rukometni savez Doboj apsolutno je bio protiv izbora Dragomira Šaponje na mjesto u strukturama RS BiH i RS RS-a. Ni svojom stručnošću ni obrazovanjem ni moralnim karakteristikama, on nije za tu poziciju. Obrazloženje predsjednika Amira Zahirovića je bilo da se savez mora formirati, i da se na takve stvari ne može gledati sada. Po meni to ne može i ne smije biti obrazloženje.“

Predsjednik RS BiH Amir Zahirović rekao je Žurnal, da oni nisu imali dokaze da Dragomir Šaponja na optužnici Haškog tribunala.

„Mi nismo imali pojma o tome, ukoliko je to tačno, tražićemo na narednoj sjednici od RS Republike Srpske, da nam dostave novi prijedlog komesara za kup takmičenja BiH.“

Dragomir Šaponja danas je slobodan čovjek, koji je inkorporiran u sportske institucije u BiH. Mnoga udruženja preživjelih logoraša iz Prijedora tražila su od Tužilaštva BiH njegovo procesuiranje. Na Žurnalov upit Tužilaštvu BiH, da li će Šaponja ikada biti procesuiran, odgovoreno je već po navici: „Tužiteljstvo ne može davati bilo kakav komentar na navedeni upit.“.

(zurnal.info)

"U ovoj novoj godini želim da moji pravi prijatelji ostanu kakvi jesu, te da ih steknem još puno više, to je nešto što teško nađeš a lako možeš da izgubiš. Prijatelji u kojima možemo potražiti najveću podršku. Znamo da će ostati uz nas nevažno kamo nas vodio naš lični put. Naravno i njima želim sve najbolje kao i sebi u ovoj novoj godini." Šerif Jaskić - Hifo