Izdvajamo

Autor: S. Karaica
Mirsad Duratović, bivši logoraš logora Omarska i predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor 92", smatra da je masovna grobnica Tomašica krunski dokaz genocida počinjenog u Prijedoru.

- Presuda Ratku Mladiću uz sve predočene dokaze ne bi trebala biti ništa manje od osude za genocid u Prijedoru. Međutim, poučeni dosadašnjom praksom Haškog tribunala u odmjeravanju kazni pretpostavljam da će i ova presuda i kazna biti još jedan šamar žrtvama prijedorskog genocida. Iako u Prijedoru na svakom ćošku sve vrišti od dokaza genocida ipak Tribunal je ostao slijep na patnje i bol i gluh na vapaje žrtava za pravdom – rekao je Duratović za Faktor.

Duratović se pita šta je još trebalo da se desi u Prijedoru da bi Tribunal dokazao namjeru da se tamo počini genocid?

- Iako je Prijedor apsolutni svjetski rekorder po broju presuđenih lica za ratne zločine počinjene u Prijedoru (54 do sada plus 25 protiv kojih je proces u toku), po broju logora, bilo ih je tri, i mjesta zatočenja (četrdesetak), broju logoraša (više od 31.000), broju protjeranih (više od 55.000). Ubijeno je 3.176 civila Bošnjaka i Hrvata, 102 djece i 256 žena. Na više od 465 lokacija u Prijedoru su ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih civila, porušeni su vjerski i kulturni objekti Bošnjaka i Hrvata, a ubijeni izbrisani iz raznih evidencija. Sve to nije bilo dovoljno sudijama u Hagu da donesu presudu za genocid – govori razočarano bivši logoraš.

Naglašava da nije osuđena politika koja je dovela do krvoprolića već samo "šačica direktnih izvršilaca".

- Svi Prijedorčani koji su osuđeni u Hagu za ratne zločine u Prijedoru već su na slobodi, osim jednog, a mi još tragamo za posmrtnim ostacima više od 600 žrtava njihovih zločina. Hag nije ispunio zadaću odnosno poslao poruku da se zločin ne isplati – kaže na kraju Duratović.

faktor.ba

 

PUTNIČE,

TO ŠTO SI SAD TI,

TO SAM NEKAD BIO JA!

A TO ŠTO SAM SAD JA,

TO ĆES JEDNOM BITI TI!

Sa jednog nišana sa mezarija u Kozarcu