Izdvajamo

Dragi naši, vjerujemo da nema potrebe pretjerano pisati o značaju i ulozi našeg Vatrogasnog društva koje ove godine puni 125 godina svoga postojanja.
U prijeratnom vremenu naše društvo bilo je jedno od najstarijih i najtrofejnijih društava u Jugoslaviji, a tu tradiciju uspješnosti naši vatrogasci nastavili su i u ovome poslijeratnom, povratničkom vremenu.
Već deset godina naše vatrogasno društvo uspješno djeluje sa 70 dobrovoljaca i 50-100 godišnjih intervencija i učestvuje u raznim drugim društvenim aktivnostima.

U ovom desetogodišnjem periodu, krenuvši od nule, naoružani samopouzdanjem i ljubavi, uspjeli smo ponovo oživjeti društvo, obezbjediti edukaciju za vatrogasce, uz pomoć i podršku raznih organizacija, društava i pojedinaca uspjeli smo obezbjediti solidnu skupnu i ličnu opremu i biti sposobni da djelujemo u raznim neprilikama. Dobili smo i priznanje i pomoć od lokalne vlasti i Vatrogasnog Saveza i jedino još što preostaje jeste i konačna izgradnja Vatrogasnog doma, kako bi se na jedan način zaokružilo sve što je neophodno kako bi ovo društvo moglo još bolje djelovati i spašavati ljudske živote i imovinu.

Zadnjih nekoliko godina radilo se na prikupljanju potrebne dokumentacije, od lokacije do Projekta izgradnje Vatrogasnog doma.
Ovo je bio dug i mukotrpan proces ali možemo konačno na kraju reći da se isplatilo i da danas možemo reći da je izgradnja doma definitivno krenula.
Zahvaljujući Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, u zadnja tri mjeseca realizovan je projekat izgradnje I faze izgradnje vatrogasnog doma, odnosno udareni su temelji za budući vatrogasni dom!

Vjerujemo da smo ovim, otklonili i posljednje sumnje u izgradnju vatrogasnog doma, i dobili preduslove da krenemo u Akciju izgradnje vatrogasnog doma. Svjesni smo veličine ove akcije i zbog toga pozivamo sve naše sugrađane da nam se pridruže i pomognu na bilo koji način, da ovu akciju uspješno, zajednički realizujemo.
Predstoji mnogo toga da se uradi i iskreno se nadamo da će nam naredna 2018. godina biti u znaku izgradnje našeg vatrogasnog doma.Izgradnja doma je neophodna iz mnogo razumljivih razloga ali je i prijeko potrebna kako bi se kvalitetno zaštitili vozila i oprema, te sačuvalo ovo sa čim trenutno raspolažemo.

Ovo je naše prvo javljanje vezano za ovu akciju, pred nama je slijedeća faza, prikupljanje sredstava, traženje donacija i slično i iskreno se nadamo da ćemo dobiti vašu podršku u cijelom ovome procesu.


Za početak, svi koji žele da doniraju novac za vatrogasni dom mogu to učiniti na bankovne račune Vatrogasnog društva Kozarac:
Vatrogasno društvo Kozarac
M.Tita bb, Kozarac 79202
Unicredit bank AD Banja Luka, Ul. Marije Bursać 7, BA-78000 Banjaluka
SWIFT: BLBABA22
(IBAN) BA39 5514 9048 0036 4157
(OBAVEZNO NAPISATI SVRHU SLANJA NOVCA: “Donacija za izgradnju vatrogasnog doma”
ili na transakcioni račun: 551059-00015186-32 (za KM)
Također to možete uraditi i u prostorijama vatrogasnog društva, svaki dan kod Mustafe Fazlića.
Listu donatora kao i sami tok akcije objavljivaćemo putem naših internet medija a i na panou vatrogasnog društva.
Ovim putem pozivamo naša udruženja i organizacije kao i privrednike i pojedince da nam se pridruže i pomognu da izgradimo naš Vatrogasni dom!

Unaprijed zahvalni
VD Kozarac

 

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.