Izdvajamo

Nakon obnove i rekonstrukcije naše škole začulo se prvo školsko zvono. Graja i žamor učenika označili su povratak na svoja ognjišta i u svoju čaršiju. U tom periodu izvršene su sve tehničke i administrativne pripreme koje su omogućile da naša škola ponovo oživi. U sklopu nje oformljena je i školska biblioteka koja je imala za cilj da na jednom mjestu iskupi svu knjižnu građu potrebnu za nastavni proces.

Na samom početku rada biblioteke krenulo se sa sakupljanjem književne građe i formiranjem prvobitnog književnog fonda koji je zadovoljavao potrebe učenika. S vremenom kako su tekle školske godine književni fond biblioteke je rastao i danas broji zavidan broj knjiga različitih naslova. Po brojnošću knjiga školska biblioteka ima potrebu da postane otvorenog tipa okrenuta ka građanima i stanovnicima lokalne zajednice.

Biblioteka ima određen broj knjiga koje ne ulaze u lektirsku građu nego su namjenjene za odrasle čitaoce. Školska biblioteka ima intenciju da postane biblioteka lokalnog karaktere u kojoj će svaki zaljubljenik knjige moći naći nešto za sebe i svoju dušu. Trenutno našu biblioteku posjećuju pojedini građani, a ovim putem pozivamo i sve druge da nas pposjete.

Takođe pozivamo naše građane da nam se priključe akciji u projektu "Jedna knjiga, jedan građanin", koji ima za cilj da prikupi određena sredstva koja će služiti za obnovu stare i nabavku nove lektirske građe.
Naslovi koji su neophodni kao lektirska građa su:

Alija Dubočanin Tiha rijeka djetinstva
Branko Ćopić Magareće godine i Bašta sljezove boje
Ahmet Hromadžić Zelena šuma i Zlatorun
Sunčana Škrinjarić Dućan kod svrake
Feliks Salten Bambi
Dž.D. Selindžer Lovac u žitu
Branislav Nušić Autobiografija
Meša Selimović Derviš i smrt, Tvrđava
Miroslav Antić Plavi čuperak
Dnevnik Ane Frank
Nura B. Hubijar Ruža

Pozivamo sve građane da svojim novčanim prilozima ili eventualno kupovinom navedenih naslova pomognu da uspješno realizujemo ovaj projekat. Pored navedenih naslova mogu se donirati i druge knjige.
U skorijoj budućnosti shodno finansijskim mogučnostima planiramo u sklopu naše biblioteke otvoriti i čitaonicu, u kojoj će svakodnevno za čitanje biti na raspolaganju i dnevna štampa.
U nadi da ćete pomoći realizaciju projekta srdačno Vas pozdravljamo.
Za više informacija o ovoj akciji obratiti se u školi kod Adisa Hercegovac Ihtijarević

 

Tekst i foto: Adisa Hercegovac Ihtijarević/Nijaz-Caja Huremović

"Vidiš ovu moju podignutu ruku, koja kao kameni cvijet osta, da svjedoči zločin vaš...
Vidiš ovaj cvijet sa latica pet, to je dokaz protiv vas, koje je vrijeme sačuvalo...
Vidiš li i čuješ vapaj moj, preklinjanje moje da me u životu ostavite...

Ova ruka moja osta podignuta, da te sjeća, i da pamtiš, da ti strah od Božije kazne ispunjava i noći i dane...

Predajem te Bogu Svemogućem ubico tijela i duha moga, neka ti Bog sudi, a ja ti oprostiti neću...."

Taif Rose 2013

Opširnije...